• Tyne Cot Cemetery

Boek je overnachting

Ieper en WOI

Tyne Cot Cemetery

De naam Passendale is gegrift in het collectieve geheugen van Groot-Brittannië en het Gemenebest. Tijdens de Derde Slag bij Ieper of de Slag om Passendale (1917) werd samen met het tot puin geschoten dorp Passendale een totaal verwoest terrein veroverd. De Britten noemden het ‘Passiondale' of dal van het lijden. De menselijke prijs was enorm en dit wordt onuitwisbaar bewezen op Tyne Cot Cemetery, de grootste Britse militaire begraafplaats op het vasteland. Oorspronkelijk was ‘Tyne Cot' een versterkte positie van de Duitse Flandern I-stelling, waar Australische troepen in oktober 1917 een eerste hulppost inrichtten. Er ontstond al snel een kleine begraafplaats met 340 bijzettingen van gewonden die ter plaatse bezweken. Tussen 1919 en 1921 brachten gespecialiseerde ‘Exhumation Companies' hier vanuit de omliggende velden de gesneuvelden samen. Slechts 3.800 zijn bij naam bekend.

De begraafplaats met ‘Missing Memorial' werden ontworpen door Sir Herbert Baker en in 1972 onthuld. 11.596 soldaten van het Gemenebest en ook enkele Duitse gesneuvelden liggen hier begraven. Op de muur achteraan de begraafplaats staan de namen gegrift van 34.957 vermiste soldaten. Zij sneuvelden na 15 augustus 1917. De overige bijna 55.000 namen van vermisten gesneuveld tussen augustus 1914 en 15 augustus 1917 vindt u op de Menenpoort in Ieper.

De Menenpoort, nog ontworpen tijdens de oorlog, was niet groot genoeg om alle vermisten te vermelden.
De uniforme grafstenen gehouwen uit witte Portlandsteen, het grote stenen kruis met een bronzen zwaard (het ‘Cross of Sacrifice') en het grote stenen altaar (de ‘Stone of Remembrance') zijn erg indrukwekkend. Het ‘Cross of Sacrifice' werd op vraag van de Britse koning George V bovenop de veroverde Duitse bunker gebouwd.
Op 12 juli 2007 werd een volledig nieuwe bezoekersinfrastructuur ingehuldigd door de Britse Queen Elizabeth II en Koningin Paola van België. Het moderne bezoekerscentrum geeft een uitzicht op het slagveld en geeft meer inzicht en informatie over de Slag. Er is eveneens een grote parking achter de begraafplaats met sanitair bok.

Vijfwegestraat - Passendale

Het bezoekerscentrum is dagelijks geopend van 1 februari tot 30 november van 10 tot 18 uur. Tijdens de sluitingsperiode van het bezoekerscentrum blijft de begraafplaats gewoon open