• Last Post

Boek je overnachting

Ieper en WOI

Instappunt Oost

Naast Hooge Crater Museum 
Meenseweg  467
8902 Zillebeke 
 
Openingsuren:
altijd toegankelijk
 
 
 
WANDELBROCHURE DOWNLOADEN 
 

Bij Museum & Café ‘Hooge Crater' aan de Meenseweg te Zillebeke wordt het oostelijke deel van de Ieperboog, aan beide zijden van de Meenseweg toegelicht, van de Zonnebeekseweg tot Hill 62. Het café-museum, ondergebracht in een herdenkingskapel, ligt vlak naast het heropgebouwd kasteel Kasteelhof 't Hooghe, en tegenover de indrukwekkende CWGC-begraafplaats Hooge Crater Cemetery. Van hieruit brengen een aantal wandellussen de bezoeker naar Bellewaerde Ridge (2,5 km), Hill 62 (6 km) en Sanctuary Wood (8 km). Deze laatste twee wandelingen worden beschreven in een uitgave in de reeks Verhalen voor Onderweg. Van de korte wandeling is een gratis wandelbrochure beschikbaar in de dienst toerisme van Ieper en het Hooge Crater Museum. 

Het in sobere, hedendaagse vormgeving uitgevoerde onthaalpunt omvat het oude schooltoiletgebouwtje en is steeds vrij toegankelijk

Er komen twee thema's aan bod.

1. De vorming van het front en de gebeurtenissen in het oosten van de Ieperboog: Een film met uniek historisch beeldmateriaal toont hoe de unieke, nog intacte landschapsrelicten op de heuvel ‘Bellewaarde Ridge' tot stand kwamen, en illustreert de chaotische frontvorming in het gebied, met aandacht voor alle relicten, monumenten en begraafplaatsen.

2. De kasteelparken van de Ieperboog.
Vóór de oorlog was het buitengebied rond Ieper bezaaid met 45(!) kastelen en landhuizen, omgeven door prachtige parken. In de oorlog werden deze bijna allemaal vernietigd. Op vandaag zijn er nog vele sporen terug te vinden, alhoewel zeer verschillend van aard. Deze sporen worden geduid via een aantal infopanelen over de kasteelparken, voor de oorlog, tijdens de vernietiging en op vandaag. Duidelijke wandelkaarten en een folder sturen de bezoekers weer op pad om het allemaal zelf te ontdekken.