• Last Post

Boek je overnachting

Ieper en WOI

Last Post

Iedere avond wordt om 20u stipt sinds 1928 de "Last Post" geblazen onder de machtige gewelven van de Menenpoort. Dit gedenkteken, in de vorm van een Romeinse triomfboog, draagt de namen van 54.896 vermiste soldaten van het toenmalige Britse Imperium. Hier worden de namen vermeld van het begin van de oorlog tot 15 augustus 1917. De vermisten vanaf 16 augustus 1917 tot het einde van de oorlog, staan vermeld op panelen van het Tyne Cot Cemetery in Passendale. Het zijn er 34.957.

De Menenpoort werd gebouwd op de plaats van de oude middeleeuwse poort. Langs deze ‘poort' marcheerden de Britse troepen tijdens de Eerste Wereldoorlog naar het front om er de "Ypres Salient" (de Ieperboog) te verdedigen. Deze boog is een bult in de rechte frontlijn van zowat 25 bij 15 km. Na de Eerste Wereldoorlog werd door dankbare burgers de Last Post Association opgericht. Ook de toenmalige vijanden zijn in bijna even grote getale gevallen en worden bij deze ingetogen plechtigheid betrokken.

Van 1 januari tot 31 december en in alle weersomstandigheden wordt door de klaroeners van de Last Post Association de "Last Post" geblazen. Op 11 november om 11u vindt een speciale Last Post plaats als herdenking aan de Wapenstilstand. 

Last Post Association heeft een digitale applicatie ontwikkeld ten behoeve van iedereen die de dagelijkse plechtigheid onder de Menenpoort wil bijwonen. De app bevat de volgende informatie:

De Last Post Association en de dagelijkse plechtigheid

De Menenpoort en de Commonwealth War Graves Commission

Zoek een soldaat:
vind elke van de meer dan 54.000 soldaten die vermeld staan op de Menenpoort met het paneel waarop ze vermeld staan met een gedetailleerd plan van de Menenpoort en de mogelijkheid om elke soldaat te herdenken.

De soldaat van de dag: lees het verhaal van een specifieke soldaat en dit voor elke dag van het jaar een gedetailleerde tijdslijn een rubriek 'Wist je dat' met extra informatie over een aantal soldaten.
De app werd in nauwe samenwerking met de Commonwealth War Graves Commission ontwikkeld.

Applicatie is beschikbaar in: 

iOS app store 

Google Play Store 

 

info@lastpost.be - http://www.lastpost.be