• Talbot House
  • Memorial Museum Passchendaele 1917
  • Talbot House

Boek je overnachting

Ieper en WOI

WOI musea in de Westhoek

Memorial Museum Passchendaele 1917

Het Memorial Museum Passchendaele 1917 houdt de herinnering levendig aan de Slag van Passendale waarbij in 1917 in honderd dagen tijd een half miljoen slachtoffers vielen voor slechts acht km terreinwinst.

Het museum is ondergebracht in het historisch kasteeldomein van Zonnebeke en focust op de materiële aspecten van Wereldoorlog I. Er wordt aandacht besteed aan uniformen, slagveldarcheologie en artillerie. Het vernieuwde museum bestaat uit vijf verschillende delen. Op de eerste verdieping krijg je een uitgebreid overzicht van de Eerste Wereldoorlog in de streek en dit aan de hand van een unieke collectie historische voorwerpen, levensechte diorama's, foto- en filmmateriaal. Vervolgens ga je na hoe de Britten in 1917 ondergronds gingen leven omdat er boven niets meer was. In de unieke Dugout Experience ontdek je communicatie- en verbandposten, hoofdkwartieren en slaapplaatsen.

Het derde deel beslaat een volledig nieuw ondergronds gebouw over de Slag van Passendale. Hier wordt stil gestaan bij de internationale dimensie van de oorlog door te focussen op de bijdrage van de verschillende naties tijdens deze slag. Daarnaast wordt via een maquette ook de link gemaakt met het oorlogslandschap. Naast de Dugout Experience kan de bezoeker ook de nieuwe Trench Experience bezoeken, een netwerk van gereconstrueerde Duitse en Britse loopgraven waarlangs originele schuilplaatsen herbouwd zijn. Een bijzondere ervaring van hoe het leven in de loopgraven doorheen de oorlogsjaren geëvolueerd is.

In het vijfde deel, de herinneringsgalerij, gaat het over de herdenking en de herinnering van de vele honderdduizenden slachtoffers die hier gestreden en vooral geleden hebben. Tot slot is er het beroemde kunstwerk van de Nieuw-Zeelandse kunstenares Helen Pollock, ‘Falls the Shadow', gebakken met klei van Passendale en Koromandel in Nieuw-Zeeland.

T.0032(0)51 770 441 - F.0032(0)51 780 750

info@passchendaele.be - www.passchendaele.be

Talbot House

Midden in de woelige stad openen de aalmoezeniers Philip Clayton en Neville Talbot op 11 december 1915 een 'Every Man's Club', een alternatief ontspanningsoord waar alle soldaten, zonder onderscheid van rang, welkom zijn. De bezieling waarmee Tubby zijn 'herberg' uitbaat, zal van Talbot House of 'Toc H' het bekendste soldatenhuis van het Britse leger maken.

Gasthuisstraat 43 - Poperinge

T.0032(0)57 333 228 

info@talbothouse.be - www.talbothouse.be

Museum aan de Ijzer

U proeft en beleeft de sfeer van 'Den Grooten Oorlog 1914 - 1918' en WOII. U voelt de angst van de frontsoldaten en de gewone bevolking. U ruikt chloor- en mosterdgas. u ziet en wandelt in echte authentieke loopgrachten. U hoort en zit middenin bombardementen en vernielde steden en dit over 22 verdiepingen.

Ijzerdijk 49 - Diksmuide

T.0032(0)51 500 286 

info@ijzertoren.org - www.ijzertoren.org

Lange Max Museum

Het Lange Max Museum is een niet te missen plaats aan de Duitse zijde van het westelijk front. Een boerenerf vormt er het centraal punt van de cultuur-toeristische locatie. Vanaf het boerenerf brengt een lange dreef je tot bij de restanten van de geschutbedding van het voormalig Duitse kanon 'Lange Max'.

Clevenstraat 2 - Koekelare

T. 0032 (0)475 58 50 51

wwww.langemaxmuseum.be - info@langemaxmuseum.be