• Rijselpoort
 • Voetgangersbrug Vestingen Ieper
 • Last Post
 • Leeuwen aan de Menenpoort

Boek je overnachting

Tips voor Trips

Begeleide wandelingen

Alle wandelingen dienen minimaal 2 weken op voorhand schriftelijk aangevraagd te worden bij Toerisme Ieper.

 • Kennismaking met Ieper

De gids laat je op deze wandeling kennismaken met de hoogtepunten van Ieper. Hij vertelt bondig de rijke geschiedenis en neemt de groep onder andere mee naar de Engelse kerk, de Saint-George's Memorial Church. Hij toont het prachtige interieur van de Sint-Maartenskathedraal en van de Raadszaal in het Ieperse stadhuis. Een halte op de Grote Markt met wat geschiedenis over de imposante Lakenhalle en daarna wordt de wandeling afgesloten aan de Menenpoort.

Gids:  € 60 (max. 30p/gids)

Duur: 2 uur

 • Ypre ten voeten uit Middeleeuws

De gids begeleidt je doorheen het rijke verleden van het middeleeuwse Ieper: je flaneert langs de majestueuze Lakenhalle, de indrukwekkende Sint-Maartenskathedraal, het romantische Lapidarium, het Vleeshuis, de Oude Vismarkt, de Sint-Pieterskerk en het Steen.

Gids:  € 60 (max. 30p/gids)

Duur: 2 uur

 • Ieper en de Eerste Wereldoorlog

Tijdens deze wandeling brengt de gids de groep langs de voornaamste oorlogsmonumenten van de stad. De ontroerende Menenpoort, het Iers Kruis en de stemmige Saint-George's Memorial Church zijn blijvende getuigen van het oorlogsverleden van de stad. Tussenin brengt de gids het verhaal van de oorlog en maak je kennis met enkele aspecten van de wederopbouw. Deze wandeling is een uitstekende inleiding of aanvulling op een bezoek aan het In Flanders Fields Museum.

Gids:  € 60 (max. 30p/gids)

Duur: 2 uur  

 • Op en onder de historische Ieperse vestingen

De vestingen van Ieper zijn de best bewaarde van ons land. Hun verhaal begint tien eeuwen geleden, toen de stad ontstond aan de oevers van de Ieperlee. Eerst waren de vestingen niet meer dan een aarden wal met grachten. Later kwamen er stenen muren en torens. Nog later groeiden ze uit tot een complex geheel met bastions, voorversterkingen, grachten en muren. De toeristische vestingroute is 2,6 km lang en start aan het prachtig gerestaureerde Kruitmagazijn. De bezoeker krijgt er een audiovisuele presentatie over 1000 jaar vestinggeschiedenis en stadsontwikkeling. Van hieraf gaat de wandeling via de Bellepoort langs de Majoorgracht, Bourgondische torens naar de Rijselpoort waar je kennismaakt met de Saskamer en het Poortwachtershuis. (bezoek stedelijk museum in het Sint Jansgodhuis). Aan de Rijselpoort wordt er even halt gehouden in café Klein Rijsel voor het degusteren van een Vredesbiertje. Nadien vervolgen we onze weg langs de Kasteelgracht, de tenaille van de Beer met als blikvanger de passerelle over het vestingwater, tot we aan de beroemde Menenpoort komen.

Gids:  € 90 (max. 30p/gids)

Duur: 3 uur
Opgelet: Het Stedelijk museum is gesloten op maandag. In de periode:31/10 tot 31/03 enkel open in de namiddag

Het is ook mogelijk de route in te korten. Je kunt dan kiezen uit: 

 • Ieperse vestingen: van Vauban tot heden 

Vertrek aan het Onthaalcentrum Kazematten, bezoek IJskelder; via sluipgang naar passerelle over Kasteelgracht, naar souterrains in Hoornwerk, over Vaubanvestingen naar Rijselpoort. Via de Rijselsestraat terug naar de Grote Markt. 

 • Ieperse vestingen: met Bourgondische torens en saskamer

Start aan het Kruitmagazijn. Over Vaubanvestingen naar Bellepoort, langs Majoorgracht naar Bourgondische torens. Verder naar Britse militaire begraafplaats. Via de Rijselsestraat terug naar de Grote Markt.

Gids:  € 60 (max. 30p/gids) 

Duur: 2 uur

 • De Nachtwacht: avondwandeling

De nachtwacht wacht jullie op met hellebaard en flambouw aan de Menenpoort om 20u, na afloop van de Last Post, nabij de maquette. Hij loodst jullie door de duisternis van het middeleeuwse Ieper en belicht enkele bekende en onbekende middeleeuwse hoekjes van Ieper. 

Er wordt een korte wandeling gemaakt op de vestingen, met een bezoek aan de IJskelder. Via de passerelle en de posterne gaat het terug de stad in met een bezoek aan de vroegere H. Geeststichting. Daarnaast staan de kazematten aan het Houten Paard, de Rijselpoort, de kleinste straatjes en de Vismarkt op het programma.

Gids: € 60 (max. 30p/gids)

Duur: 2 uur
Praktisch:start om 20u (van 25 oktober tot 10 februari kan ook al om 17u30 gestart worden)

 • Sneukelroute

De Sneukelroute is een drie uur durende wandeling door Ieper. Om je wat extra te verwennen tijdens deze wandeltocht krijg je hier en daar een typisch Iepers product aangeboden...

De route voert je langs minder bekende Ieperse hoekjes. Bewust worden de gekende monumenten (Lakenhalle, kathedraal, Menenpoort) niet bezocht. Het is een ideale formule om al babbelend en knabbelend een verrassende verkenning van Ieper te beleven.

Prijs: € 9/pp voor de proevertjes

Gids:  € 90 (max. 25p/gids)

Duur: 3 uur

 • Op de Loop in Ieper - NIEUW
Bij Op de Loop in Ieper komt de hele geschiedenis van Ieper aan bod. Er wordt in groepkjes van maximum 15 personen gelopen. De start is op de Grote Markt en via een drietal brandstraatjes ben je al vlug op de vestingen. Vandaar lopen we naar de Verdronken Weide om via het Vredesbos naar Zillebeke vijver te lopen. Via een stukje van de Uterste Veste komen we in het Hoornwerkpark, vandar gaat het richting Wieltjesgracht. Uiteindelijk eindigen we via het Astridpark terug op de Grote Markt. Tijdens het lopen wordt er gewezen op interessante plekjes en maken we tijd om foto's te nemen. De tour is 7,3 km lang. Er wordt gelopen aan een laag tempo van 7 à 10km per uur. Om de 700m wordt er gestopt om een verhaal, anekdote of een interessant wistje-datje te vertellen. Bijvoorbeeld: Weten jullie vanwaar de naam Wieltjesgracht komt?
 
Duur: 2 uur
 
Gids: € 60 (max. 15p/gids)