• Last Post

Boek je overnachting

Tips voor Trips

Rondritten

Alle rondritten dienen minimaal 2 weken op voorhand schriftelijk aangevraagd te worden bij Toerisme Ieper. Voor dagprogramma's, gelieve één maand vooraf te reserveren.

DE GROEPEN MOETEN ZELF INSTAAN VOOR DE BUS. Dit is niet inbegrepen in de prijs van de rondritten.

Speuren naar sporen van den Grooten Oorlog

Tijdens deze tocht brengen we het verhaal van ‘den Grooten Oorlog' aan de hand van sporen die nog in het landschap te vinden zijn.

Er is keuze tussen:

  • Themarondrit Eeuwherdenking 1918-2018: Eindoffensief

Ieperboog Noord Route met accent op 100 jaar eindoffensief van het Belgisch Leger + stop in Provinciedomein De Palingbeek voor Land-Artinstallatie Coming World Remember Me (beeldjesproject van Gone West, 01/04 - 15/11). Deze rondrit gaat eerst  naar de Duitse Begraafplaats in Langemark en vervolgens naar de Belgische begraafplaats  in Houthulst. Op 28 september 1918 startte het Belgische Leger vanaf Diksmuide tot Ieper met het Eindoffensief. Op de begraafplaats in Houthulst zijn bijna alle gesneuvelden, slachtoffers uit dit offensief. Na de begraafplaats bereiken we vlot Poelkapelle waar we het Guynemer- en het tankmonument voorbij komen. Via het mooie monument 'de Canadien' bereiken we de indrukwekkende Britse Begraafplaats Tyne Cot Cemetery. Om vervolgens - indien gewenst - een bezoek te brengen aan de Kunstinstallatie Coming World Remember Me in het provinciedomein De Palingbeek. 

Gids: € 90 (één gids per bus) - groep moet eigen bus voorzien - vanaf 1 januari 2019: € 105 

Duur: 3 uur of 4 uur (met bezoek aan CWRM in Provinciedomein De Palingbeek (€ 120) v

  • Hoogtepunten/instappunten Frontlijn Ieperboog

'Het landschap van nu als getuige van toen' - De frontlijn rondom Ieper, de Ieperboog, werd bepaald door enkele opmerkelijke hoogteverschillen. Op deze rondrit bekijk je Ieper vanop deze veelzeggende plaatsen in het landschap. Honderd jaar na de wereldbrand is het oorlogslandschap van vandaag immers de laatste getuide van het conflict. Eind 2015 openden 3 nieuwe instappunten langs de Ieperboog: Noord, Oost en Zuid. Een verkenning via deze punten wijst op de nog steeds zichtbare relicten. Instappunt Noord, gelegen in de wederopbouwhoeve Klein-Zwaanhof, belicht de Tweede Slag bij Ieper, bij Pilkem Ridge. Vanuit dit instappunt maak je ook een korte wandeling tot aan de Yorkshire Trench; een gerestaureerd Brits loopgravenstelsel. Via enkele kleine begraafplaatsen ga je naar instappunt Oost, naast Hooge Crater Museum, waar Bellewaarde Ridge wordt belicht. De route gaat verder via de waardevolle site Hill 60 en de immense Caterpillar krater. Instappunt Zuid in het provinciedomein De Palingbeek biedt  inzicht in de ondergrondse oorlog van Hill 60 tot Sint-Elooi. Aan de hand van de digitale applicatie kun je historische foto's bekijken. Palingbeek enkel in rondrit van 4u. 

Gids: € 120 (één gids per bus) - groep moet eigen bus voorzien - vanaf 1 januari 2019: € 140 

Duur: 4 uur of ingekort naar 2 instappunten (Noord+Oost of Oost+Zuid) in 3 uur

  • Klassieke Ieperboog Noord

Tijdens deze rondrit maken we kennis met de gasaanval van 1915. We verkennen de omgeving van Passendale waar de geallieerde legers in onmenselijke omstandigheden in 1917 een infanterieaanval op de Duitse linies lanceerden. We starten onze tocht met een bezoek aan Essex Farm Cemetery en de gerestaureerde verbandpost waar John McCrae werkte. Deze Canadese dokter schreef het beroemde  gedicht 'In Flanders Fields'. Via de Duitse begraafplaats in Langemark rijden we naar de grootste dodenakker Tyne Cot Cemetery in Passendale. Van hieruit overzien we het slagveld van 1917 en genieten van dit onovertroffen staaltje van Britse tuinarchitectuur. Via Zonnebeke en de Franse begraafplaats Saint-Charles de Potyze keren we terug naar Ieper.

Gids: € 90 (één gids per bus) - groep moet eigen bus voorzien - vanaf 1 januari 2019: € 105

Duur: 3 uur

  • Klassieke Ieperboog ZUID Wijtschate -Mesen - Kemmel

Dit meer zuidelijke gedeelte van de frontlijn is landschappelijk erg interessant en doorkruist een deel van het groene Heuvelland.

We bezoeken eerst Hill 60, het laatste stukje authentieke slagveld in Vlaanderen. We zien er de resultaten van diverse mijnexplosies. We zetten onze tocht voort en speuren naar resten van de aanval op 7 juni 1917 toen 19 dieptemijnen ontploften.
De Vredestoren in het Iers Park van Mesen is een baken in het landschap die het offer van het Ierse volk, zowel Katholieken als Protestanten blijvend wil herdenken. In Ploegsteert bezoeken we het indrukwekkende monument voor de vermisten en een begraafplaats.
Via de Kemmelberg waar de Kaiserschlacht in april 1918 in volle hevigheid losbarstte, keren we naar Ieper terug.

Gids:  € 90 (één gids per bus) - Groep moet eigen bus voorzien - vanaf 1 januari 2019: € 105 

Duur: 3 uur

Proeven van Ieper en omgeving

  • Delicatessenprocessie

We toeren rond in het mooie landschap van het Ieperse Ommeland en verwennen je met enkele lekkernijen van bij ons. De gids vertelt je leuke historische weetjes over de bezienswaardigheden. We stoppen in Langemark bij een artisanale chocolatie. We proeven ook van verschillende kaassoorten vergezeld van een Passendalebier in de Oude Kaasmakerij. We maken in Heuvelland kennis met een authentieke Vlaamse wijnboer. Op deze manier leer je Ieper en omgeving eens kennen vanuit een andere hoek. Eens proberen?

Prijs: € 12.95/pp voor de verschillende snacks

Gids: € 120 (één gids per bus) - groep moet eigen bus voorzien - vanaf 1 januari 2019: € 140

Duur: 4 uur

Praktisch: niet op dinsdag