• Last Post

Boek je overnachting

Tips voor Trips

Lagere scholen

Wandelingen op maat

Twee kinderwandelingen zijn uitgewerkt door ervaren Ieperse stadsgidsen. Ze zijn aangepast aan de fantasierijke denkwereld van kinderen van 9 tot 12 jaar.

De groep krijgt een draagtas met aangepaste attributen en tekeningen mee om de wandeling speels en boeiend te maken. De gids vertelt honderduit over de Ieperse geschiedenis in al haar facetten.

Doorheen de eerste wandeling volgen we het leven van Michiel. Hij moest na de dood van z'n vader, via allerhande beroepen, aan de kost voor het gezien zien te komen.

  • Groei en bloei van een Middeleeuwse stad

Deze wandeling belicht vooral Ieper als middeleeuwse stad. De godshuizen waaronder Belle Godshuis, de Sint-Pieterskerk en het gereconstrueerde ‘houten huis' in de Rijselsestraat komen aan bod.

In het stedelijk museum bespreekt de gids met de kinderen enkele middeleeuwse werken.

Michiel werkt in de lakennijverheid. Hij verdient zijn brood door het wassen, kleuren en vollen van het geweven laken. Hij woont in de Sint-Michielsparochie, één van de vier parochies binnen de stadswallen.

We ronden deze verhalenwandeling af met een bezoekje aan het poortwachtershuis.

  •  Een stad in oorlog

Op een tiental stopplaatsen worden de kinderen met hun leeftijdgenootjes geconfronteerd met plaatselijk gebeurde feiten uit WOI. De kinderen gaan in een interactief gesprek met de volgende thema's. De brandende hallen, de bezetting door vreemde troepen, de dodelijke gasaanvallen, de vluchtende stadsbewoners met hun kinderen, de terugkeer van de gevluchte families en het intrekken in houten barakken. Het begraven van de doden, de gevaren voor de kinderen van niet ontplofbare oorlogstuigen, en de dagelijkse eerbetuiging aan de miljoenen gestorven soldaten tijdens de Last Post: dat zijn thema's die de kinderen diep beroeren. Via een afrondend gesprek met de gids wordt bij de maquette van de totaal verwoeste stad de zinloosheid van de oorlog en met de wens naar vrede afscheid genomen.

Er zijn twee parcours:

Einde op de Grote Markt: protestants kerkje, de ruïnes van de Sint-Maartenskathedraal, de Grote Markt, de Menenpoort en de kazematten aangedaan. Deze groep keert terug naar de Marktplaats.

Einde aan de Rijselpoort: Grote Markt, Menenpoort, kazematten, vestingen en Britse begraafplaats Ramparts Cemetery. 

Duur: 2 uur

Prijs: € 60 voor de gids

Startplaats: Lakenhalle (bezoekerscentrum voor Ieper en de Westhoek)

Reservatie: toerismebalie@ieper.be