bier-menu

Bier

Ieper en de Westhoek zijn gekend voor het gezellig genieten.
Ideaal daarbij zijn de streekbieren van de Westhoek. Ieper heeft een rijke biergeschiedenis die nu nog steeds terug te vinden is in de stad.

Je vindt nu nog vier brouwerijen terug:

In het fonds Merghelynck van 1649 is er sprake van 29 brouwerijen en stokerijen, en een 50-tal herbergen.
In de Rijselstraat was brouwerij Froidure reeds bedrijvig van in de 14e eeuw in het Tempelierssteen. In de volgende eeuwen liep het aantal herbergen op tot 112 terwijl het aantal brouwerijen daalde tot 16. Van de 14 brouwerijen in 1914 herstartten slechts 5 brouwerijen na de oorlog. Met de oorlogschadevergoeding van verschillende brouwerijen werd in 1922 de Brasserie Centrale Yproise opgericht. Die werd in 1941 de Ypersche Centrale brouwerij en in 1960 Brouwerij Roberg. Brasserie La Cour de Bruxelles in de Diksmuidestraat werd in 1836 brouwerij Vermeulen. De laatste Ieperse brouwerij sloot zijn deuren in november 1976. 

Brouwerij Adriaensen

Bekijk op Facebook

Brouwerij De Kazematten

Bieren KazemattenBieren: Wipers Times blond, Wipers Times dubbel, Wipers Times Tripel, Saison Tremist, Grotten Santé en Epica

Brouwerij Kazematten
Houten Paard 1
8900 Ieper

info@kazematten.be 

https://www.kazematten.be

In 2013 werd in de kazematten van het Houten Paard Brouwerij Kazematten opgericht.
Daarmee heeft Ieper na 37 jaar weer een stadsbrouwerij. In 2021 werd een nieuwe weg ingeslagen met een verbeterd aanbod en nieuwe bieren.
Verschillende bieren van De Kazematten vielen al in de prijzen op internationale wedstrijden.
Het is mogelijk om de brouwerij te bezoeken.

 

Brouwerij Vermeulen

Logo VermeulenInfo via Belgischehop.be

 

 

 

 

 

 

Leroy Breweries

Logo LeroyBieren: Bock Leroy, Boezings Blondje, Bruin Leroy, Kerelsbier, Paulus Oud Bruin, Prima Leroy, Ridder, Sas Brune, Sas Export, Sas Premium Pils, Stout Leroy, West Pils, Yperman

Leroy Breweries - site Boezinge
Diksmuidseweg 404
8904 Boezinge

De geschiedenis van deze brouwerij is nauw verbonden met het sluiscomplex, het sas van Boezinge waar de brouwerij in 1572 opgericht werd. In 1839 kwam de brouwerij in bezit van de familie Leroy, maar in 1915 werden het sluiscomplex en de brouwerij verwoest.
Na de oorlog werden er in Boezinge een nieuw sas en, in de dorpskern, een nieuwe brouwerij opgetrokken die vanaf 1924 operationeel was. In 1961 volgde Karel Leroy zijn vader Silvère op en wanneer hij in 1988 plots sterft, zetten zijn echtgenote Alice Desplenter en zonen Hendrik en Philip Leroy zijn werk verder.
Ondertussen is met Karel Leroy de 11de brouwersgeneratie aan zet en werd Brouwerij Het Sas samen met Brouwerij Van Eecke van Watou omgedoopt tot Leroy Breweries. 

Je kan de brouwerij bezoeken met een groep. Neem hiervoor contact op met de brouwerij.

 

Brouwerijen in de Westhoek

In de Westhoek zijn nog heel wat meer brouwerijen te ontdekken.
Je vindt het overzicht terug via de website van Toerisme Westhoek.

In 2022 bracht Westtoer ook een interessante biergids uit.
Ambassadeur van de bierbeleving was chocolatier Dominique Persoone.

Lees het magazine online