namen MP.jpg

Autoroutes

Volgende autoroutes zijn te koop in het Streekbezoekerscentrum voor Ieper en de Westhoek - of online http://shop.westtoer.be/

Ypres Salient Autoroute
Deze autoroute vertelt het verhaal van het front rond Ieper. Onderweg ontdek je het verhaal van de Groote Oorlog in de Westhoek. Belangrijke bezienswaardigheden als Tyne Cot Cemetery, het Studentenfriedhof in Langemark, het Memorial Museum Passchendaele 1917, Hill 60 en de John Mc Crae-site nemen je mee naar de periode 1914-1918.

Bewegwijzerd

Startplaats: Station Ieper

Afstand: 70 km

Prijs: 6 euro

Pionier Autoroute

De ‘Pionier'-autoroute is de vierde toeristische autoroute 14-18 in een reeks van zes. Deze route verkent vooral de Duitse frontstreek 1914-1918. Vandaag vormt deze regio een grensoverschrijdend gebied met Frankrijk, Wallonië en Vlaanderen. Tijdens de oorlog zijn er geen grenzen. Het Vlaamse Wervik en het Franse Wervicq-Sud worden dan één en dezelfde gemeente. Achter dit Duitse front verblijven nogal wat Duitse ‘Pioniere' of genietroepen. Zij staan in voor de bouw en het onderhoud van loopgraven, bunkers, munitiedepots, veldhospitalen, ... Voor de inwoners valt het dagelijkse leven in dit bezet gebied zwaar. Aan de westelijk kant van dit front zijn vooral Britten, Ieren, Australiërs en Nieuw-Zeelanders aan zet.

Bewegwijzerd

Startplaats: Memorial Museum Passchendaele 1917

Afstand: 75 km

Prijs: 6 euro

Frontleven Autoroute

De ‘Frontleven'-autoroute verkent het frontgebied tussen Poperinge en Heuvelland en vertelt onder meer het verhaal van de stad achter het front (Poperinge), van de Slag om de Kemmelberg en de Mijnenslag van 1917 in Mesen-Wijtschate.

Bewegwijzerd

Startplaats: Grote Markt Poperinge

Afstand: 87 km

Prijs: 6 euro

Niemandsland Autoroute

De route volgt het wisselend strijdtoneel tussen de geallieerde en de vijandelijke sector. Op 22 april 1915 wordt voor het eerst chloorgas ingezet. In Langemark ontstaat de mythe van Duitse jongeren die zich opofferen voor het vaderland. Tijdens het Eindoffensief veroveren Belgische soldaten het Vrijbos in Houthulst. Diksmuide blijft gedurende de oorlog een gevaarlijke frontsector. Voor de Vlaamse oud-strijder groeit de bedevaartweide uit tot een herdenkingsoord.

Bewegwijzerd

Startplaats:Bezoekerscentrum Diksmuide

Afstand: 68 km

Prijs: 6 euro

Vrij Vaderland Autoroute

België is van oktober 1914 tot september 1918 een zakdoek groot. Meer dan 180.000 militairen staan aan het front of zijn er op rust. Inwoners, vluchtelingen, gewonden, ... het is er druk. Brouwerijen, wasserijen, opslagplaatsen, keukens, hospitalen, ... alles werkt voor de oorlog. Dit onbezet gebied is vier jaar tijdelijk het centrum van ‘t land. Eind september 1918 breekt het Eindoffensief los.

Bewegwijzerd

Startplaats: Grote Markt Veurne

Afstand: 92 km

Prijs:6 euro

Ijzerfront Autoroute

De toeristische autoroute 14-18 verkent het gebied tussen Nieuwpoort, Diksmuide en Koekelare. De route laat je kennis maken met het verhaal van de onderwaterzetting tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ook de Duitse bezetting aan de andere kant van het front in Diksmuide en Koekelare komt aan bod. Belgische, Duitse en Commonwealth-begraafplaatsen wijzen je, als stille getuigen, op de grote verliezen tijdens de vier oorlogsjaren aan de IJzer.

Bewegwijzerd

Startplaats: Koning Albert I-monument - Ganzepoot Nieuwpoort

Afstand: 74 km

Prijs: 6 euro

Autoroutekaart

Deze kaart bundelt de zes routes en de viertalige brochure omvat aan de ene zijde een kaart met de zes trajecten en op de ommezijde praktische informatie van elke route en een opsomming van de belangrijkste WOI-bezienswaardigheden onderweg.

Prijs: 5 euro

Blijf op de hoogte over Ieper
en maak kans op mooie prijzen.
 
 
 
 
 
Je ontvangt 6 mails per jaar.
 
 

Download infobrochure 2024


Download nu