20200427_-c-toerismeieper_8341_2bis.jpg

Musea

In Flanders Fields Museum

Meer dan 100 jaar geleden was de streek rond Ieper het decor van één van de meest verwoestende conflicten uit de geschiedenis. Nu ook de laatste getuigen gestorven zijn, is het In Flanders Fields Museum meer dan ooit de poort naar de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen.
Het museum confronteert de bezoeker met de gevolgen van Den Grooten Oorlog. De tentoonstelling met pakkende videoprojecties, unieke geluidsfragmenten en de meest moderne multimediatoepassingen dompelt je onder in het leven aan het front.

Elke bezoeker krijgt ook een poppy-armband waarmee hij vier persoonlijke verhalen van ‘de kleine man’ uit Den Grooten Oorlog kan ontdekken. Door in te loggen kun je in contact komen met je evenmens in de oorlog een eeuw geleden. . Met het inplanten van een aantal nieuwe displays zorgde het In Flanders Fields in 2021 voor een nog intensere beleving. Ook de relatie met het hedendaagse landschap wordt
verder uitgediept.

Prijs Museum: € 12/pp (groepen vanaf 15 personen betalen €9,50/pp) 
Extra: bezoek belforttoren+ € 2/pp extra (opgelet: er is slechts een beperkt aantal bezoekers tegelijk toegelaten in de toren.  Er is geen lift ,wel 231 trappen)
Duur: 1,5 uur
Gids: Het museum is interactief maar kan eventueel met gids of een audioguide (€ 2/pp) bezocht worden. 
€ 90 - maximum 25 personen per gids - maximum twee gidsen per groep 

Er wordt gewerkt met het systeem van "stille gids". Daarbij is de gids te horen via hoofdtelefoons.
Voor alle verdere informatie over prijzen, openingstijden, etc:

Website In Flanders Fields Museum

Yper Museum

Het Yper Museum vertelt het levensverhaal van Ieper, een metropool in de middeleeuwen. Je ontdekt er kunstwerken, Westhoektradities, verrassende archeologische vondsten en een boeiend verleden. Met een interactieve opstelling  en digitale animaties leer je de stad, de Ieperlingen en de rest van de Westhoek kennen. Er zijn parcours voor kinderen en een app op maat van tieners. Je vindt het Yper Museum in de majestueuze Lakenhallen, een symbolisch gebouw in het hart van de stad.

Prijs: € 6/pp - (groepen vanaf 15 personen)
Combinatie met het In Flanders Fields Museum: € 12/pp (groepen vanaf 15 personen)
Duur: 1 uur
Gids: Het museum kan ook met een gids bezocht worden. € 90/gids(max. 25 pers./gids. -
max. 2 gidsen/groep)

Tentoonstelling: Vrolijk - Vrij - Vunzig

Met deze tentoonstelling laat het Yper Museum een andere kant  van de middeleeuwen zien. Het museum schuift de kleurrijke middeleeuwen naar voor. Letterlijk. De polychromie van de beelden, verluchte miniaturen, de glasramen en paneelschilderijen spreken voor zich. Maar ook figuurlijk was het een kleurrijke periode, met veel humor en meer diversiteit dan je denkt.

30 maart tot 1 december 2024

Ticket inbegrepen in ticketprijs Yper Museum

Merghelynck Museum

Dit herenhuis is een perfecte reconstructie van het gebouw uit 1774. In prachtig aangeklede salons en boudoirs zie je originele Franse stijlmeubelen, schilderijen en zilverwerk, gered uit de branden van de Eerste Wereldoorlog. Er is ook een unieke collectie Chinees en Japans porselein. De gids vertelt hier op een schitterende en ludieke manier over het wel en wee van de familie Merghelynck. Het buitenbeentje onder onze musea!

Prijs: € 7,00/pers.
Gids: enkel te bezoeken onder begeleiding van een gids: € 70 (min 10 pers./gids en max 15.per/gids)
Duur: 1,5 tot 2 uur

Tip: Hoe word ik lakei/dienstmeid in het Merghelynckmuseum?
Specifieke rondleiding voor gemengde groepen (gezinnen met kinderen, niet voor volwassen-groepen)

Musea in de omgeving

Hooge Crater Museum

Op de plaats waar één van de hevigste slagen van Ieper uitgevochten werd en recht tegenover Hooge Crater Cemetery, is een uniek WO I museum gevestigd in een gerestaureerde kapel. De reconstructies van oorlogstaferelen, de uitgebreide collectie wapens, de uitrustingen en unieke foto's maken van dit museum een echte aanrader! Men kan ook genieten van een indrukwekkende collectie "trench art" in de gezellige cafetaria. Het nieuwe gedeelte gerealiseerd in 2012 is gemaakt op maat van groepen, en de filmzaal biedt je een uniek zicht op de slagvelden rond het Hooge. 
In het Instappunt Oost wordt het front van de centrale Ieperboog belicht alsook de kasteelparken die de omgeving van Ieper voor de Eerste Wereldoorlog rijk was.

Prijs: € 6,50/pp 
Gids: meerprijs van € 35/uur
Duur: 1 uur
Opgelet: Gesloten op maandag
Instappunt Ieperboog Oost
gratis toegankelijk

Bekijk de website

Talbot House (Poperinge)

Eind 1915 openden de Britse legeraalmoezeniers Philip ‘Tubby' Clayton en Neville Talbot een Clubhuis in een prachtige achttiende-eeuwse hophandelaarswoning in Poperinge. Als ‘Every Man's Club' zou de plek uitgroeien tot het bekendste soldatenhuis van het Britse leger. In 1917 werd het pand zelfs te klein voor de vele duizenden mannen die er wat ontspanning en rust kwamen zoeken. Het aanpalende hopmagazijn in de tuin werd ingepalmd als Concert Hall, waar theater en muziek de oorlog voor even hielpen vergeten.

Nu neemt Tubby Clayton je mee naar de toenmalige stad. Hij vertelt je de vele verhalen van het huis, en laat je proeven van de verschillende authentieke ruimtes: het huis met de zolderkapel, de prachtige tuin en de tot verbeelding sprekende Concert Hall. Een verademing - tot op vandaag!

Elke dag open van 10u tot 17u30  - Gesloten op maandag

Prijs: €8/pp (inclusief kopje Engelse thee of koffie) - schoolgroep € 5,50/pp
Combiticket met In Flanders Fields Museum : €16/pp
Aantal:  50 personen
Duur: 1,5 uur
Praktisch: Poperinge ligt op een 12 km van Ieper

Website Talbot House

Hopmuseum (Poperinge)

In Poperinge, de hoofdstad van het goede leven, vind je het unieke Hopmuseum. In de Stadsschaal, een parel van industriële archeologie, wordt het verhaal van de Belgische hop- en biercultuur verteld.

...van de aanleg van het hopveld tot het plukken van de bellen...
... van de gastronomische hopscheuten tot het ambachtelijke bier...
... van de folklore tot het heden

Groepen: verplicht met gids: € 60/gids (max. 30 personen per gids)
Prijs: € 8/pp (inclusief hommelbiertje gebrouwen door bio-brouwerij De Plukker)
Gids: € 70/gids (max 20 personen per gids)
Duur: 1,5 uur

DEGUSTATIETOUR

Tijdens het bezoek zijn er 2 degustatiebieren en 2 streeklekkernijen inbegrepen

Prijs: €12,50/pp (inclusief 4 degustaties)
Gids: € 70/gids (max 20 personen per gids)
Duur: 1,5 uur
Voor alle verdere informatie aangaande prijzen, openingstijden, etc:

www.hopmuseum.be/nl/bezoek

 Memorial Museum Passchendaele 1917

De interactieve opstelling, dugout en loopgraven van het MMP1917 brengen het verhaal van de Slag bij Passendale. Deze slag staat bekend als één van de bloedigste veldslagen uit WOI met zo’n 600000 slachtoffers voor een terreinverschuiving van 8 km. Het museum ligt in het kasteeldomein van Zonnebeke waar je de ‘Passchendaele Memorial Gardens’ kan bezoeken. Vlakbij ligt ook Tyne Cot Cemetery, de grootste Commonwealth
begraafplaats ter wereld.

Prijs: € 8,50/pp - combiticket met In Flanders Fields Museum € 16/pp (vanaf 15 personen)

Gids : € 70 (max. 25 personen per gids) - op aanvraag

Duur: 2 uur

Passendale: De Oude Kaasmakerij

Ergens in Vlaamse velden - op een steenworp van Tyne Cot Cemetery, hét symbool van de onuitwisbare sporen die WO1 in deze streek heeft getrokken - vind je Sint-Jozef, een kaasmakerij uit het interbellum. In dit prachtige stukje erfgoed brengen we de rijke traditie van het kaasmaken op een boeiende, interactieve manier opnieuw tot leven en leer je alles wat je altijd al wilde weten over kazen maar nooit durfde vragen.

Prijs: € 5/pp -Kaasdegustatie voor groepen na bezoek: € 3/pp

Meerprijs gids: € 35 (max. 20 personen per gids)

Duur: 1u15

Praktisch: 15/02 tot 15/11 :7/7 open - 15/11 tot 15/02: gesloten op maandag

Workshop

Onze kaasmeester leert je alle geheimen van het ambacht. We maken kaas in groepjes. Verse melk wordt stapsgewijs in kaas getransformeerd. Ondertussen leren we het product 'kaas', haar herkomst en haar plaats in de voedselketen kennen. We werken samen en maken kennis met de specifieke terminologie van het proces.

Prijs: € 10/pp (museumbezoek, workshop & gids inbegrepen)

Duur: 2u

Praktisch: vanaf 6 personen en binnen de openingsuren van het museum

KAAS- EN BIERPROEVERIJ
Ontdek de boeiende wereld van de (lokale) gekende bieren en van de diversiteit van onze prachtige kazen. De gids neemt de groep mee naar het land van het ‘goede leven’: de Westhoek heeft een traditie van streekproducten: proef vier kazen met verschillende bieren.

Prijs: € 15/pers.

Diksmuide: Museum aan de IJzer + De Dodengang

De museale invulling van het Museum aan de IJzer legt de focus op de Belgisch-Duitse confrontatie tijdens de Eerste Wereldoorlog en de Vlaamse ontvoogding. De museale invulling focust hierbij op de vredesgedachte. Als leidraad hierbij gebruiken we de leuze: 'Wat rest van het leven. Wat blijft van het land':

Wat rest van het leven?

'Hoe proberen de soldaten een normaal leven te reconstrueren aan het front?', 'Wat nemen mensen mee als ze plots op de vlucht slaan?', 'Op welke manier probeerden frontsoldaten terug thuis de oorlog te verwerken?'... Op een impliciete manier wordt hierin ook de vredesgedachte meegegeven.

Wat blijft van het land?

Uiteraard verwijst deze uitdrukking naar de littekens die de oorlog in het omliggende landschap trok en legt ze verbanden met de verdere omgeving aan de IJzer.
Maar 'Wat blijft van het land' verwijst eveneens naar het Belgisch patriottisme bij het uitbreken van de oorlog en het Vlaams-nationalisme en de Vlaamse Beweging tijdens en na WOI. We vertrekken hierbij van de specifieke geschiedenis van de IJzertoren als monument en willen de bezoeker doorheen de tentoonstelling laten reflecteren over nationale identiteit.

Prijs: € 9/pp - (vanaf 20 pers.,gids inbegrepen)

Duur: 2 uur

Praktisch: Diksmuide ligt op 25 km. van Ieper. Gesloten drie weken na de kerstvakantie.

Bezoek aan de beruchte Dodengang. In Kaaskerke lag tijdens de Eerste Wereldoorlog één van de verst vooruitgeschoven Belgische posten, de Dodengang. Dit complex van loopgraven heeft zijn naam niet gestolen. Gevechten tussen Belgen en Duitsers eisten tijdens vier jaar strijd een bloedige tol aan mensenlevens. Vandaag is de Dodengang met zijn vernieuwd bezoekerscentrum een getrouwe restauratie van die Belgische voorpost.

Prijs: € 4/pp (vanaf 15 personen)

Duur: 1 uur

Praktisch: elke dag van 1 april tot en met 15 november van 10 tot 18*uur
16 november tot 31 maart op dinsdag en donderdag van 9.30 tot 16* uur
(* laatste ingang 30 min vroeger)

 

 

 

 

Blijf op de hoogte over Ieper
en maak kans op mooie prijzen.
 
 
 
 
 
Je ontvangt 6 mails per jaar.
 
 

Download infobrochure 2024


Download nu