namen MP.jpg

Instappunten Ieperboog

Op drie plaatsen langs de Ieperboog kun je via nieuwe instappunten het landschap van 100 jaar geleden verkennen. Op elk van deze gratis toegankelijke instappunten vind je telkens een interessant filmpje over het lokale oorlogsverhaal, infopanelen en een wandelfolder.

Vanuit elk instappunt vertrekken diverse lusvormige wandelpaden doorheen de boeiende, vaak authentiek gebleven oorlogslandschappen. Wie meerdere sites wil bezoeken, trekt er best een hele dag op uit.

Wandelfolder instappunt Noord

Hoeve Klein Zwaanhof, Kleine Poezelstraat, 8904 Boezinge (Ieper)
1/4 - 15/11: open van 10u-17u45
16/11 - 31/3: open van 10u-16u45

Download de app

Het noordelijke informatiepunt bedient de frontboog vanaf het Kanaal Ieper-IJzer, in Boezinge, tot Wieltje. De locatie is het gewezen woonhuis van de wederopbouwhoeve Klein Zwaanhof langs de Kleine Poezelstraat. Deze hoeve lag ongeveer midden het noordelijke deel van de frontboog. Een gratis app biedt je een schat aan historische informatie bij je verkenning van dit stukje veelbesproken landschap.

Bij het instappunt komen drie thema's aan bod:

1. De vorming en de evolutie van de frontlijnen
Een film op groot televisiescherm toont de oorlogsgebeurtenissen via historisch beeldmateriaal, het ontstaan van de frontlijnen in het gebied en aandacht voor de nog aanwezige relicten, monumenten en begraafplaatsen. Uiteindelijk krijg je concrete informatie over de wandelroutes vanuit het instappunt doorheen het oorlogsgebied.

2. De archeologie van de oorlog
Tijdens het ontwikkelen van het bedrijventerrein werden meer dan 200 lichamen van gesneuvelde soldaten geborgen en duizenden archeologische vondsten gedaan. Op de educatieve site Yorkshire Trench & Dug-out (op 250 meter van het instappunt) werd een authentieke loopgraaf en omgeving, met ondergrondse schuilplaatsen, gerestaureerd. In de hoeve zelf wordt een der vroegste Duitse bunkers (Fortin 17) heropgebouwd. Een overzicht van de vindplaatsen van alle lichamen, materialen en foto's van de recente archeologische onderzoeken in de onmiddellijke omgeving illustreren hoe belangrijk dit noordelijke slagveld was

3. De dichters van de Salient
De getuigenis van dichters en schrijvers is erg belangrijk voor iedereen die zich in het oorlogsgebeuren wil verdiepen. Beroemde dichters als Ernst Jünger (D), Francis Ledwidge (IRE), Edmund Blunden (GB), John McCrae (Can), Robert d'Humières (F), Hed Wynn en David Jones (Wales) krijgen hun plek in dit frontgebied. Tijdens de wandeltocht naar Yorkshire Trench ontmoet je hun portretten en citaten uit hun werk.

Wandelfolder instappunt Oost

Gelegen naast het Hooge Crater Museum, Meenseweg 467, 8902 Zillebeke (Ieper)
Dagelijks vrij toegankelijk

Download de app

Hier wordt het oostelijke deel van de Ieperboog, aan beide zijden van de Meenseweg toegelicht, van de Zonnebeekseweg tot Hill 62. Het Hooge Crater Museum, ondergebracht in een herdenkingskapel, ligt vlak naast het heropgebouwd kasteel Kasteelhof 't Hooghe, en tegenover de indrukwekkende Britse begraafplaats Hooge Crater Cemetery. Van hieruit brengen een aantal wandellussen je naar Bellewaerde Ridge (2,5 km), Hill 62 (6 km) en Sanctuary Wood (8 km).

Bij het instappunt komen twee thema's aan bod.

1. De vorming van het front en de gebeurtenissen in het oosten van de Ieperboog
Een film met uniek historisch beeldmateriaal toont hoe de unieke, nog intacte landschapsrelicten op de heuvel ‘Bellewaarde Ridge' tot stand kwamen, en illustreert de chaotische frontvorming in het gebied, met aandacht voor alle relicten, monumenten en begraafplaatsen.

2. De kasteelparken van de Ieperboog
Vóór de oorlog was het buitengebied rond Ieper bezaaid met 45 kastelen en landhuizen, omgeven door prachtige parken. In de oorlog werden deze bijna allemaal vernietigd. Op vandaag zijn er nog vele sporen terug te vinden, alhoewel zeer verschillend van aard. Deze sporen worden geduid via een aantal infopanelen over de kasteelparken, voor de oorlog, tijdens de vernietiging en op vandaag. Met een duidelijke wandelkaart en een folder kan je het zelf allemaal ontdekken.

Wandelfolder instappunt Zuid

Provinciedomein De Palingbeek, Vaartstraat 7, 8902 Zillebeke (Ieper)

Download de app

Het instappunt vormt de toegangspoort tot het unieke oorlogslandschap "The Bluff", het Molenbos, en de beroemde site Hill 60, de kratersite Caterpillar (domein De Vierlingen), de mooie begraafplaats Larch Wood Cemetery en omgeving. Hier krijg je informatie over het volledige zuidelijke deel van de frontboog, van Hill 60 (Wervikstraat Zillebeke) tot Sint-Elooi.

Bij het instappunt komen twee thema's aan bod.

1. De vorming en de evolutie van de Zuidelijke Salient
Een film illustreert, op basis van archiefbeelden, hoe het bucolische landschap in de zuidelijke Ieperboog werd omgevormd tot één van de meest dramatische oorlogslandschappen in ons land, met vele, grote en kleine kraters en de typerende kleine begraafplaatsen. Van hieruit word je uitgenodigd om via verschillende wandelroutes het unieke getuigengebied te verkennen.

2. De ondergrondse oorlog
Tussen Bellewaarde en Sint-Elooi liggen talrijke relicten van de mijnenoorlog die er tussen 1915 en 1917 werd uitgevochten. Het gaat over de sites van Sint-Elooi, The Bluff, The Caterpillar, Hill 60, Sanctuary Wood, Hoge en Bellewaerde. Via de film en de infopanelen krijgt de bezoeker meer duiding bij deze spectaculaire oorlogsvoering, die zo typerend was voor de Eerste Wereldoorlog.

Er is een digitale applicatie beschikbaar voor het bezoek aan instappunt Noord en daarnaast bestaat ook een fietsroute die de drie instappunten verbindt.

De fietsroute Ieperboog-Ypres Salient (36 km) is beschikbaar voor 2 euro in de dienst toerisme. 

 

 

Blijf op de hoogte over Ieper
en maak kans op mooie prijzen.
 
 
 
 
 
Je ontvangt 6 mails per jaar.
 
 

Download infobrochure 2024


Download nu