20200427_-c-toerismeieper_8341_2bis.jpg

Wandelingen met gids

Alle wandelingen dienen minimaal 2 weken op voorhand schriftelijk aangevraagd te worden bij Toerisme Ieper. Er is geen minimum aantal personen noodzakelijk voor de wandelingen, kleinere groepen kunnen ook een gids reserveren!

Reserveer je wandeling hier

 • Kennismaking met Ieper

De gids laat je op deze wandeling kennismaken met de hoogtepunten van Ieper. Hij vertelt bondig de rijke geschiedenis en neemt de groep onder andere mee naar het Engelse kerkje, Saint-George's Memorial Church. Hij toont het prachtige interieur van de Sint-Maartenskathedraal en van de Raadszaal in het Ieperse stadhuis. Een halte op de Grote Markt met wat geschiedenis over de imposante Lakenhallen waarna de wandeling wordt afgesloten aan de Menenpoort.

Gids:  € 70 (max. 25p/gids)

Duur: 2 uur

 • Ypre ten voeten uit Middeleeuws

De gids begeleidt je doorheen het rijke verleden van het middeleeuwse Ieper: je flaneert langs de majestueuze Lakenhallen, de indrukwekkende Sint-Maartenskathedraal, het romantische Lapidarium, het Vleeshuis, de Oude Vismarkt, de Sint-Pieterskerk en het Steen.

Gids:  € 70 (max. 25p/gids)

Duur: 2 uur

 • Ieper en de Eerste Wereldoorlog

Tijdens deze wandeling begeleidt de gids de groep langs de voornaamste oorlogsmonumenten van de stad. De ontroerende Menenpoort, het Iers Kruis en de stemmige Saint-George's Memorial Church zijn blijvende getuigen van het oorlogsverleden van de stad. Ondertussen brengt de gids het verhaal van de oorlog en maak je kennis met enkele aspecten van de wederopbouw. Deze wandeling is een uitstekende inleiding of aanvulling op een bezoek aan het In Flanders Fields Museum.

Gids: € 70 (max. 25p/gids)

Duur: 2 uur  

 • Ieper en de Tweede Wereldoorlog

Ook de periode 1940 – 1945 verliep woelig voor Ieper. Niet in de mate als de Groote Oorlog, maar wel belangrijk genoeg om ook een monument voor de overledenen van de Tweede Wereldoorlog op de vestingen te plaatsen. 
De rol van de Poolse pantserdivisie in de bevrijding komt uitvoerig aan bod.

Gids: € 70 (max. 25p/gids)

Duur: 2 uur  

 • Op en onder de historische Ieperse vestingen

De vestingen van Ieper zijn de best bewaarde van ons land. Hun verhaal begint tien eeuwen geleden, toen de stad ontstond aan de oevers van de Ieperlee. Eerst waren de vestingen niet meer dan een aarden wal met grachten. Later kwamen er stenen muren en torens. Nog later groeiden ze uit tot een complex geheel met bastions, voorversterkingen, grachten en muren. De toeristische vestingroute is 2,6 km lang en start aan de prachtig gerestaureerde kazematten achter de Sint-Jacobskerk. De bezoeker krijgt er een audiovisuele presentatie over 1000 jaar vestinggeschiedenis en stadsontwikkeling. Van hieraf gaat de wandeling via de Menenpoort naar de Rijselpoort (met Saskamer en Poortwachtershuis) via de Bellepoort, de Majoorgracht, de Bourgondische torens. De wandeling eindigt aan het Kruitmagazijn.

Gids: € 105 (max. 25p/gids)

Duur: 3 uur

Het is ook mogelijk de route in te korten. Je kunt dan kiezen uit: 

 • Ieperse vestingen: van Vauban tot heden 

Vertrek aan het Onthaalcentrum Kazematten, bezoek IJskelder; via sluipgang naar passerelle over Kasteelgracht, over Vaubanvestingen naar Rijselpoort. Via de Rijselsestraat terug naar de Grote Markt. 

 • Ieperse vestingen: met Bourgondische torens en saskamer

Start aan het Kruitmagazijn. Over Vaubanvestingen naar Bellepoort, langs Majoorgracht naar Bourgondische torens. Verder naar Britse militaire begraafplaats. Via de Rijselsestraat terug naar de Grote Markt.

Gids: € 70 (max. 25p/gids)

Duur: 2 uur

 • Op stap met de biermeester

Bart Vermeulen, zytholoog, biersommelier en gepassioneerd verteller, neemt jullie mee op een tocht doorheen het
hedendaagse Ieper met één doel. Met tientallen plezante anekdotes en historische verhalen zal hij jullie ervan overtuigen dat Ieper wel degelijk een bierstad was en nog steeds is.

Ga je mee op biervertelwandeling
met Bart of zijn collega’s? En natuurlijk proeven we onderweg ook van het lekkere gerstenat van hier! Starten of afsluiten kan met een bezoek aan de stadsbrouwerij De Kazematten waar Bart ook kind aan huis is. Ook bierproeverstochten en themadegustaties kunnen op maat van iedere groep gemaakt worden.

Gids: € 70 (max. 20 pers./gids)

Prijs: € 8/pers. voor het brouwerijbezoek (gids + 1 degustatie inbegrepen)

Duur: 2 uur + eventueel 1 uur brouwerijbezoek

Praktisch: + prijs van de verbruikte degustaties/gekozen bieren in 1 of 2 cafés onderweg

 • De Nachtwacht: avondwandeling

De nachtwacht wacht jullie op nabij de maquette, bovenaan de trappen aan de Menenpoort. Hij staat er met hellebaard en flambouw om 20.30 uur, na afloop van de Last Post. Hij loodst jullie door de duisternis van het middeleeuwse Ieper en belicht enkele bekende en onbekende middeleeuwse hoekjes van Ieper.

Gids: € 70 (max. 25p/gids)

Duur: 2 uur

Praktisch: kan starten zodra het donker is

 • Sneukelroute

De Sneukelroute is een drie uur durende wandeling door Ieper. Om de bezoeker extra te verwennen tijdens deze
wandeltocht krijgen ze hier en daar een lekkernij aangeboden. De route voert de bezoeker langs minder bekende Ieperse hoekjes. Het is een ideale formule om al babbelend en knabbelend een verrassende verkenning van Ieper te
beleven.

Prijs: € 11/pp voor de proevertjes

Gids: € 105 (max. 25p/gids)

Duur: 3 uur

 • Op de Loop in Ieper 

Bij Op de loop in Ieper komt de volledige geschiedenis van Ieper aan bod. Er wordt in groepjes van maximum 20 personen gelopen. Er wordt gelopen aan een laag tempo van 7 km per uur. Om de 700 meter wordt er gestopt om een verhaal, anekdote of een interessant wist-je-datje te vertellen. Bijvoorbeeld: Weten jullie
vanwaar de naam Wieltjesgracht komt?

Gids:  € 70 (max. 15p/gids)

Duur: 2 uur

 •  
 • 1000 jaar Yper 

Een doorgedreven kennismaking met het historische Ieper. De vijf thema's die je terugvindt in het Yper Museum ontdek je hier in de stad zelf. Het ontstaan van Ieper bij het water, rijkdom door de lakennijverheid, maar ook verval door de pest en geweld. Ook Ieper als bisschopsstad komt in deze wandeling aan bod. 

Gids: € 105 (max. 25p/gids)

Duur: 2,5 uur

 • Ieper: waterstad aan de Ieperlee  

Water was van een goudwaarde voor het middeleeuwse Ieper en bepaalde de opbouw van de stad. Een gloednieuwe wandeling in de reeks 'Verhalen voor onderweg' loodst je langs het traject van de Ieperlee binnen én buiten de stad bij de Verdronken Weiden.

Gids: € 70 ( € 105 voor programma van 3 uur (max. 25p/gids) 

Duur: 2 uur (3 uur met VerdronkenWeiden inbegrepen) 

 • Ieper: de wederopbouw 

Reeds vanaf 1919 kwamen de Ieperlingen terug naar hun verwoeste stad. Er waren verschillende visies over de toekomst van Ieper, maar de Ieperlingen beslisten om de handen zelf uit de mouwen te steken.
Deze wandeling is ook mogelijk in de deelgemeenten van Ieper.

Gids: € 70 (max. 25p/gids) 

Duur: 2 uur 

 • Mysterieus Ieper

Wat je nog niet wist over Ieper, dat kom je hier te weten. Op meerdere plaatsen gaan ook de deuren open voor wat het publiek normaal niet te zien krijgt.

Gids: € 70 (max. 25p/gids) 

Duur: 2 uur 

 • Door haar ogen, vrouwen in de Ieperse geschiedenis

Steden met een rijk verleden hebben dat vaak te danken aan belangrijke mannen.
Maar in de Ieperse geschiedenis was vaak een rol weggelegd voor de vrouw. Tijdens deze wandeling kom je meer te weten over deze markante dames en ontdek je het dagelijks leven van de volksvrouw.

Gids: € 70 of € 105 (max. 25p/gids) 

Duur: 2 uur of 3 uur