20200427_-c-toerismeieper_8341_2bis.jpg

Beiaard

Beiaardconcerten

Wekelijks op zaterdagmiddag om 14 uur.
Beiaardier Ludo Geloen speelt liederen van vroeger en nu. Heel vaak wordt het concert verbonden met een evenement, een artiest in de kijker of een bepaald thema.
De beiaard van Ieper is een dynamisch instrument dat mee is met z'n tijd.

Bekijk het overzicht van alle concerten

Bezoek de beiaard

Je kan de beiaard altijd bezoeken via het In Flanders Fields Museum. Met een opleg van 2 euro per persoon kun je de belforttoren bezoeken. 
Op de sluitingsdagen van het In Flanders Fields Museum, kun je de beiaard niet bezoeken.
Van boven op het belfort heb je een panoramisch zicht over Ieper en de Westhoek.

Klokken van de Ieperse beiaard

De geschiedenis van de beiaard

Middeleeuwse klokken

De Ieperse Beiaard heeft een lange geschiedenis achter de rug.
In 1230 start in Ieper de bouw van de Lakenhallen met een Belfort. Vijftig jaar later hangen er in de toren minstens twee klokken: een stadsklok en een ‘werckclocke’. Die laatste klok luidt het begin en het einde van de werkdag in. In 1609 krijgt het Belfort een handbespeelde beiaard zoals we die vandaag kennen: klokken verbonden met een stokkenklavier. Augustyn de Saint-Obert uit het Noord-Franse Cambrai is de allereerste Ieperse stadsbeiaardier. In de daaropvolgende eeuwen krijgt de beiaard extra klokken en een speeltrommel waardoor het klokkenspel automatisch kan spelen. 
  

Restauratie van de beiaard

In 1909 is het klokkenspel aan restauratie toe. Het Ieperse stadsbestuur bestelt een beiaard van 35 klokken. De nieuwe beiaard is geen lang leven beschoren. In november 1914 gaan de Lakenhallen en het Belfort in vlammen op. 
Bij de heropbouw van het Belfort houdt stadsarchitect Jules Coomans rekening met de installatie van een beiaard. De officiële inhulding volgt op 29 juli 1934 in aanwezigheid van Koning Leopold III.
Voor de millenniumviering van Ieper in 1962 beslist de gemeenteraad om de beiaard te verhuizen naar de derde verdieping van het Belfort en uit te bouwen tot een volwaardig instrument met 49 klokken. De plechtige inhuldiging van de vernieuwde beiaard vindt plaats op 14 juli 1963. 

De klokken in de belforttoren gaven het uurslag aan, voorafgegaan door een melodie. Het aantal klokken steeg gestaag gedurende de eeuwen maar de kwaliteit liet te wensen over.
In 2012 werd de beiaard nog volledig gerestaureerd.

Naast de live klanken van de Ieperse beiaard, kun je nog opnames horen van vijf andere vredesbeiaarden van over de hele wereld. 

  • Loughborough Carillon & War Memorial (Queen’s Park, Loughborough, Leicestershire, UK) 

  • The War Memorial Carillon Cape Town (City Hall, Cape Town, Kaapstad, South-Africa, Suid Afrika) 

  • The Peace Tower Carillon (Parliament, Ottawa, Canada) , 

  • The University of Sydney War Memorial Carillon (Sydney, Australië), Beiaard van de centrale bibliotheek Katholieke Universiteit Leuven (Mgr.Ladeuzeplein, Leuven) 

  • The Wellington War Memorial and Carillon (Wellington, Nieuw-Zeeland) Bathurst’s War Memorial Carillon (Bathurst, New South Wales, Australië)

Beiaardier Ludo Geloen

Ludo GeloenLudo Geloen (°1962, Dikkebus) is directeur aan de Kunstacademie Poperinge (studierichting Muziek), tevens is Residentieel organist aan de Ieperse St.-Maarten-St.-Niklaaskathedraal, beiaardier van de stad Ieper en Poperinge, componist en improvisator.

Hij volgde zijn muzikale opleiding in de jaren 80 van de vorige eeuw aan het Gentse Koninklijke Conservatorium en behaalde eerste prijzen voor orgel en schriftuur.

Als componist behaalde hij verschillende prijzen: Utrecht, Nationale Koorcompositiewedstrijd te Leuven, BAP-prijs te Gent. Zijn werken worden in binnen- en buitenland uitgevoerd en gepubliceerd (vorig jaar te Parijs, London en New York...).
Als organist en beiaardier concerteert hij in binnen- en buitenland (Nederland, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Engeland, Italië, Noorwegen, Zwitserland, Ierland en Rusland).

In 1997 stichtte hij de Orgelkring ‘Organum Yprense’ vzw en was hij van 2001 tot 2022 artistiek leider van de ‘Diksmuidse Orgelkring’ vzw.

Aan de Koninklijke Beiaardschool ‘Jef Denyn’ te Mechelen behaalde hij in 1998 het Laureaatsdiploma voor beiaardspel.
Hij realiseerde 3 orgel-cd’s en werkte mee aan opnames voor radio (RTBF 3 & Klara, Radio Flevoland) en televisie (TV 1 & New Zealand). In 2009 werd hij te Ieper bekroond met de Cultuurprijs.

Klavier Ieperse beiaard

Blijf op de hoogte over Ieper
en maak kans op mooie prijzen.
 
 
 
 
 
Je ontvangt 6 mails per jaar.
 
 

Download infobrochure 2024


Download nu