20200427_-c-toerismeieper_8341_2bis.jpg

Vier keer verrassend wandelen rond Ieper

12
aug
2020

Trek je wandelschoenen aan en stretch je benen.  we verkennen het Hoornwerkpark, Vredesbos, Verdronken weide en het Ketelkwaad/Hamiltonpark.

Startpunt: Grote Markt van Ieper.
Stap naar de Menenpoort en ga de Vestingen op.  Daal na 300 meter de steile trap af, onder de vestingen door en wandel via de voetgangersbrug naar het Hoornwerkpark.

Het Hoornwerkpark is een echt ecologisch pareltje!  Vleermuizen, grazende schapen, kwakende kikkers, zoemende libelles, bloemenweides, … een ware pracht.
Een hoornwerk is een grote, complexe voorversterking vóór de eigenlijke vestingmuren.  De bedoeling hiervan was om belegeraars op grote afstand van de stad of vesting te houden.  De naam “hoornwerk” is gegeven vanwege hoornvormige uitsteeksels van de uitbouw. 
Het Hoornwerkpark ligt op een helling en is ongeveer 8 hectare groot.  Graspaden leiden naar mooie, verborgen hoekjes.  Vanuit het Hoornwerkpad wandel je verder naar het Vredesbos en de Verdronken Weide. 
(Bolwerkstraat - rechts naar de Steverlyncklaan - verder onder de voetgangersbrug tot aan het Vredesbos).

Het Vredesbos werd in 2009 door lagereschoolkinderen aangeplant.  Het bos bevindt zich bij het voormalig waterproductiecentrum aan de Verdronken Weide.  Je vindt er egelhuisjes, een insectenhotel, nestkasten en een “vredesbank”. 

Aansluitend aan het Vredesbos wandelen we verder naar de Verdronken Weide. Dit natuurgebied van iets meer dan 40 ha werd ingericht als waterbergingsgebied.
Kom tot rust in dit heuse vogelparadijs. Het geluk van de vogels kan hier niet op.  Voldoende voedsel en broedplaatsen zorgen voor een ware hof van Eden voor de vogels. 
Daarnaast lijkt het flora- en faunalijstje van de Verdronken Weide werkelijk oneindig. Een wandeling in de Verdronken Weide kun je makkelijk combineren met de Ieperse vestingen. Een boeiende ontdekkingstocht!

Ben je nog niet moe van al het wandelen? 
Ga dan verder naar het “Ketelkwaad en het Hamiltonpark”.

Ketelkwaad is de middeleeuwse naam voor “nat gebied”, verwijzend naar het voormalige moeras op die plek.
Een deel van de vroegere volkstuintjes die langs de buitenvestingen lagen, vormen nu dit park.  Hier ontdekt u verborgen paadjes, een natuurspeeltuin, een hondenuitlooppark, houten brugjes en beekjes, picknickruimtes, bosland, infoborden, schuilhuisjes, extra waterpartijen, ligweiden, boomgaarden en schapenweiden.
Eens je het Ketelkwaad verlaat wandel je verder naar het voormalige groenafvalpark, nu het Hamiltonpark.  Dit is een evenementenplein geworden. 
Een grote open groene ruimte voor kleine concerten of voorstellingen, een speelplek voor jeugdbewegingen of ruimte voor het zetten van grote tenten voor bijvoorbeeld circussen.  De naam “Hamiltonpark” verwijst naar de verbroedering met de Nieuw-Zeelandse stad Hamilton.

Ga terug naar de Grote Markt via de vestingen: Pompstraat - Paterstraat - Boterstraat - Grote markt.

Blijf op de hoogte over Ieper
en maak kans op mooie prijzen.
 
 
 
 
 
Je ontvangt 6 mails per jaar.
 
 

Download infobrochure 2024


Download nu