poppies_4.jpg

Bossen en vijvers

Tortelbos

Het tortelbos ligt op een terrein waar zich in de 19e eeuw twee kasteeldomeinen uitstrekten: ten oosten het domein ‘Beau Séjour' en ten westen het Sint-Pieterskasteel. In deze omgeving bevonden zich trouwens nog meer kastelen. Alle zijn vernield tijdens de Eerste Wereldoorlog. In 1995 werd er gestart met de aanplanting van het bos in het voormalige kasteelpark.

Pannenhuisstraat

Galgebossen

De Galgebossen gelegen op de grens tussen Elverdinge, Vlamertinge en Poperinge vormen het relict van een woud dat zich uitstrekte van Beselare naar Watou, maar tussen de 9e en de 14e eeuw verdween. Wie van fauna en flora houdt, kan hier zijn hartje ophalen.

Bosparking aan herberg de Vuile Seule.

Wandelkaart Galgebossen verkrijgbaar in Dienst ToerismeGasthuisbossen

De Gasthuisbossen bestaan uit 8 verschillende bosdomeinen verspreid over Zillebeke, Zandvoorde en Wijtschate. Ze werden tijdens de middeleeuwen eigendom van de Ieperse ‘Godshuizen' en ‘Gasthuizen' en vormen het dominerend landschapsbeeld op deze route.

Parking langs Werviksestraat ter hoogte van Zwarte Leenbos

Wandelkaart Gasthuisbossen verkrijgbaar in Dienst Toerisme

Dikkebusvijver

De 36 ha grote vijver bestond zeker al in 1320. Hij ontstond door het afdammen van de vallei van de Kemmelbeek. De vijver bevoorraadde Ieper van drinkwater, eertijds via de Ieperse grachten en daarna via een stelsel van pijpen van eikenhout. Tegenwoordig gebeurt dit via een modern pompstation.

Er kan rond de vijver gewandeld en gefietst worden. Hengelaars en roeiers kunnen er ook aan hun trekken komen.

Dikkebusseweg - Ieper - Wandelnetwerk Ieperboog - Knooppunten 56-57-54

Zillebekevijver

Zillebekevijver is 26ha groot en ontstond in de 14e eeuw als afdamming van de Vijverbeek. Het gebied heeft als primaire functie waterproductie.

Er kan rond de vijver gewandeld en gefietst worden. Hengelaars kunnen er ook terecht.

Toegang via Komenseweg - Ieper - Wandelnetwerk Ieperboog - Knooppunten 33-69

 

 

Blijf op de hoogte over Ieper
en maak kans op mooie prijzen.
 
 
 
 
 
Je ontvangt 6 mails per jaar.
 
 

Download infobrochure 2024


Download nu