20200427_-c-toerismeieper_8341_2bis.jpg

De mooiste fietsroutes rondom Ieper

1
jun
2022

Tijdens de Eerste Wereldoorlog was de stad aan drie zijden omsingeld door Duitse troepen die de stad wilden innemen. De Britse verdedigers noemden deze boog in het front de Ypres Salient of Ieperboog. Op veel plekken in de omgeving zijn vandaag de dag oorlogsmonumenten te zien en er zijn dan ook verschillende fietstochten langs deze monumenten.

Bereid je goed voor

In de omgeving zijn prachtige fietsroutes die je met het gehele gezin kunt ontdekken. Er zijn een aantal zaken waar je aan moet denken om een goede voorbereiding te treffen:

  • Is je fiets nog in goede staat? Of is het tijd voor een nieuwe heren- of damesfiets?

  • Wanneer plan je de pauzes in tijdens de fietstocht?

  • Hoeveel eten en drinken neem je mee voor onderweg? Of plan je een lekker streekgerecht in?

  • Zorg dat je een goed slot hebt om je fiets veilig achter te laten.

  • Neem voor de zekerheid altijd een bandenplak setje mee.

De Vredesroute en de Ieperboogroute

Zo zijn er deze twee tochten die je kunt maken. De eerste route volgt de Ypres Salient  langs een aantal overblijfselen van de Eerste Wereldoorlog. Er zijn bijvoorbeeld vele, indrukwekkende militaire begraafplaatsen langs het traject dat zo'n 45 kilometer lang is.
Startpunt is in Ieper en de route wordt met bordjes aangegeven.

Hill 62 foto

De Ieperboog is de naam voor het boogvormige front rond Ieper, ontstaan in 1914. Hier sneuvelden maar liefst een half miljoen militairen van ruim 50 nationaliteiten. Alleen dat feit is al onvoorstelbaar. De 'Salient' was dan ook één van de meest beruchte gebieden van het westfront. Deze fietstocht van 36 kilometer voert je langs de frontlijnen rond Ieper en wordt aangegeven met zeshoekige bordjes.

Volksverhalenroute

Heb je geen zin in oorlog maar houd je wel van een sappig verhaal? Dan is deze route erg leuk! De Volksverhalenroute loopt iets ten noordoosten van Ieper tussen Langemark en Poelkapelle. Een rustig traject van ongeveer 37 kilometer met leuke tussenstops in de vorm van 16 prachtig geïllustreerde 'verhaalpalen'. Druk op de knop en luister naar  “la petite histoire” over die plek. De verhalen gaan over gebeurtenissen en/of figuren uit het verleden. Ontdek bijvoorbeeld wat zich afspeelde aan de Steenakkermolen en wat er op de jaarmarkt van Langemark voor bijzonders was te zien. 

Crossen door de bossen met Jaek en Nink

Verken de prachtige bossen rond Ieper. Stop bij monumenten of op mooie plaatsen om het uitzicht te bewonderen. Laat de kinderen lekker ravotten in de speeltuin van Kasteeldomein Zonnebeke of de speelzone van het Polygoonbos. Ga ook even heerlijk ontspannen in provinciedomein De Palingbeek of kom kijken naar de zon in AstroLAB Iris. Een leuke, afwisselende route van 29 kilometer die start op de Grote Markt in Ieper en wordt aangegeven met zeshoekige bordjes waarop Jaek en Nink de weg wijzen.

Recreatieve Lus

Fietsen Ten zuidoosten van Ieper ligt een lusvormige route. Je fietst richting Wervik, maakt onderweg een pauzestop in Recreatiedomein De Balokken en je kunt een bezoek brengen aan het Nationaal Tabaksmuseum. De terugreis voert je langs de Palingbeek en weer naar het centrum van Ieper. Een afwisselende tocht van zo'n 46 kilometer die af en toe best pittig is.

Je ziet dus, in en om Ieper is er van alles te zien. Fiets een bestaande route, of stippel er zelf een uit!

 

Ontdek nog meer via www.fietsenvanuitieper.be 

Blijf op de hoogte over Ieper
en maak kans op mooie prijzen.
 
 
 
 
 
Je ontvangt 6 mails per jaar.
 
 

Download infobrochure 2024


Download nu