20200427_-c-toerismeieper_8341_2bis.jpg

Essex Farm Cemetery

Een van de meest bekende sites van de Ieper Salient is ‘Essex Farm Cemetery' en de ‘Advanced Dressing Station' (A.D.S een vooruitgeschoven verpleegpost) waar John McCrae op 2 en 3 mei 1915 zijn wereldberoemde gedicht ‘In Flanders Fields' schreef.

Naast de begraafplaats en de ‘concrete shelters in the Canal Bank', kan ook de kanaaldijk zelf  bezocht worden over een afstand van 450 meter. Hier stonden in april 1915 de stukken geschut van de ‘1e Canadese artilleriebrigade', en hier bouwden korte tijd later de ‘Royal Engineers' een hele reeks ‘shelters' en ‘dug-outs' in de hoge kanaaldijk. Die was in de 17e eeuw door de Franse militaire architect Vauban aangelegd als een ‘retranchement', een grote verdediging van het Franse rijk van Louis XIV vormde.

Kort na de wapenstilstand van 1918 deden de vele bunkers in de kanaaldijk ook dienst als eerste noodwoning voor de vele vluchtelingen die terug naar huis kwamen. Hoog op de kanaaldijk staat ook het monument van de ‘49th West Riding Division' die hier in de zomer van 1915 voor het eerst werd ingezet en hoge verliezen leed.

Een reeks informatieborden en foto's begeleidt de bezoeker op zijn historische ontdekkingstocht.

 

 

Blijf op de hoogte over Ieper
en maak kans op mooie prijzen.
 
 
 
 
 
Je ontvangt 6 mails per jaar.
 
 

Download infobrochure 2024


Download nu