vestingroute.jpg

Onthaalcentrum De Kazematten

Het onderscheid tussen kazematten en souterrains zit hem in het feit dat souterrains niet over schietgaten beschikken en opslagruimtes zijn. Kazematten waren bedoeld om geschut op te stellen en hadden dus schietgaten. Beide waren in principe bomvrij. In de Ieperse volksmond werden deze souterrains de ‘Kazematten’ genoemd en dat is zo gebleven.

De souterrains dienden vanaf omstreeks 1680 als militaire bakkerij voor het garnizoen van de verschillende legers. De ruimtes waren zo goed beschermd dat ze zelfs bestand bleken tegen de moderne artillerie van de Eerste Wereldoorlog. Vandaar dat in oktober 1914, toen de beschieting van Ieper begon, de kazematten en souterrains als schuilplaats werden gebruikt. De Britse troepen richtten de oude krijgsbakkerij in als ‘mess’ voor de officieren, commandopost, verbandpost en rustplaats.

 Het centrum bestaat uit vijf grote zalen die met veel respect voor de bouwgeschiedenis gerestaureerd en aangepast werden. Er is een stijlvolle brasserie, onder de vleugels van brouwerij Sint-Bernardus uit Watou, waar je van streekbieren of een hartige hap kan genieten.

In zaal 4 werd het interpretatiecentrum ‘Tien Eeuwen Ieperse Vestingen’ ingericht. Je kan er uitgebreid kennis maken met de geschiedenis van het Ieperse vestinglandschap met zijn unieke cultuurhistorische getuigenissen, en van de prachtige natuur die er zich, zo dicht bij de historische binnenstad, kon ontwikkelen. Vanuit de Kazematten kan je vlot op de hoge wal om de vestingroute aan te vatten.

 

Blijf op de hoogte over Ieper
en maak kans op mooie prijzen.
 
 
 
 
 
Je ontvangt 6 mails per jaar.
 
 

Download infobrochure 2024


Download nu