20200427_-c-toerismeieper_8341_2bis.jpg

Rijselpoort

De Rijselpoort maakt deel uit van de vestingsgordel rond Ieper. Ze is de oudste en enige nog bewaarde stadspoort uit de 14de eeuw en verbindt twee delen van de Ieperse vestingen.

De Rijselpoort is afgewerkt met Bourgondische torens. Ze scheidt de Majoorgracht van de Kasteelgracht, en is een combinatie van een water- en landpoort. Aan de linkerkant van de Rijselpoort bevindt zich de ingang van het poortwachtershuis. Rechts van de poort vinden we de sluiskamer met sluisdeuren voor de beken en vestigingswateren. Via deze poort komt de ongeveer 2,5 meter diepe Ieperlee de stad binnen.

Op de binnenmuur van de poort zijn nog oude wegwijzers naar Britse begraafplaatsen terug te vinden. Het was tijdens de oorlog één van de belangrijkste ‘doorgangen’ naar het front en werd meer gebruikt dan de Menenpoort, omdat deze weg beter beschermd kon worden tegen vijandelijke artillerie. De Rijselpoort ligt ook op het parcours van de vestingroute, een wandelroute in het groen rondom het Ieperse centrum.

Op deze route kunnen kinderen de zoektocht, Speuren naar Siper, volgen. (vestingroute en zoektocht te verkrijgen bij de dienst toerisme)

Blijf op de hoogte over Ieper
en maak kans op mooie prijzen.
 
 
 
 
 
Je ontvangt 6 mails per jaar.
 
 

Download infobrochure 2024


Download nu