20200427_-c-toerismeieper_8341_2bis.jpg

Rondritten met gids

Alle rondritten dienen minimaal 2 weken op voorhand schriftelijk aangevraagd te worden bij Toerisme Ieper. 

DE GROEPEN MOETEN ZELF INSTAAN VOOR DE BUS. Dit is niet inbegrepen in de prijs van de rondritten.

Reserveer hier je rondrit

  • Speuren naar Sporen van de Grooten Oorlog

  • Hoogtepunten/Instappunten Frontlijn Ieperboog 

‘Het landschap van nu als getuige van toen’. De frontlijn rondom Ieper, de Ieperboog, werd bepaald door enkele opmerkelijke hoogteverschillen. Op deze rondrit bekijk je Ieper vanop deze veelzeggende plaatsen in het landschap. Honderd jaar na de wereldbrand is het oorlogslandschap van vandaag immers de laatste
getuige van het conflict.

De drie instappunten, Noord, Oost en Zuid, verkennen de nog steeds zichtbare relicten langs de Ieperboog. Instappunt Noord, gelegen in de wederopbouwhoeve Klein Zwaanhof, belicht de Tweede slag bij Ieper, bij Pilkem Ridge. Vanuit dit instappunt maak je ook een korte wandeling tot aan de Yorkshire Trench; een gerestaureerd Brits loopgravenstelsel. Via enkele kleine begraafplaatsen ga je naar instappunt Oost, naast Hooge Crater Museum, waar Bellewaarde Ridge wordt belicht.

De route gaat verder via de waardevolle site Hill 60 en de immense krater, Caterpillar. Instappunt Zuid ligt in het provinciedomein De Palingbeek en biedt
inzicht op de ondergrondse oorlog van Hill 60 tot Sint-Elooi. Aan de hand van de digitale applicatie kun je historische foto’s bekijken. (Palingbeek
enkel in rondrit van 4 uur.)

Gids: € 140  - groep moet eigen bus voorzien
(aantal gidsen afhankelijk van de grootte van de groep)

Duur: 4 uur of ingekort naar twee instappunten (Noord + Oost of Oost + Zuid) in 3 uur (€ 105 voor de gids) - groep moet eigen bus voorzien 

  • Klassieke Ieperboog Noord

Tijdens deze rondrit maken we kennis met de gasaanval van 1915. We verkennen de omgeving van Passendale waar de geallieerde legers in onmenselijke omstandigheden in 1917 een infanterieaanval op de Duitse linies lanceerden. We starten onze tocht met een bezoek aan Essex Farm Cemetery en de gerestaureerde verbandpost waar John McCrae werkte. Deze Canadese dokter schreef het beroemde  gedicht 'In Flanders Fields'. Via de Duitse begraafplaats in Langemark rijden we naar de grootste dodenakker Tyne Cot Cemetery in Passendale. Van hieruit overzien we het slagveld van 1917 en genieten van dit onovertroffen staaltje van Britse tuinarchitectuur. Via Zonnebeke en de Franse begraafplaats Saint-Charles de Potyze keren we terug naar Ieper.

Gids: € 105  - groep moet eigen bus voorzien 
(aantal gidsen afhankelijk van de grootte van de groep)

 

Duur: 3 uur

  • Klassieke Ieperboog Zuid

Dit meer zuidelijke gedeelte van de frontlijn is landschappelijk erg interessant en doorkruist een deel van het groene Heuvelland.

We bezoeken eerst Hill 60, het laatste stukje authentieke slagveld in Vlaanderen. We zien er de resultaten van diverse mijnexplosies. We zetten onze tocht voort en speuren naar resten van de aanval op 7 juni 1917 toen 19 dieptemijnen ontploften.
De Vredestoren in het Iers Park van Mesen is een baken in het landschap die het offer van het Ierse volk, zowel Katholieken als Protestanten blijvend wil herdenken. In Ploegsteert bezoeken we het indrukwekkende monument voor de vermisten en een begraafplaats.
Via de Kemmelberg waar de Kaiserschlacht in april 1918 in volle hevigheid losbarstte, keren we naar Ieper terug.

Gids: € 105 (één gids per bus) - Groep moet eigen bus voorzien 
(aantal gidsen afhankelijk van de grootte van de groep)

 

Duur: 3 uur

  • Themarondrit: De balans van vier oorlogsjaren

Telkens 100 jaar na datum werd de voorbije jaren stil gestaan bij overheersende momenten uit de Eerste Wereldoorlog. Via het verhaal van John McCrae bij Essex Farm Cemetery en de eerste gasaanval in april 1915, ga je naar de Canadese gevechten bij het Hooge en Hill 62 in 1916.

De tekenen van de mijnenslag van juni 1917 zijn nog zichtbaar bij Hill 60 (Caterpillar) of de Pool of Peace in Wijtschate. 1918 is een jaar vol verhalen van het aankomende einde: het Lente-offensief van de Duitsers, operatie Georgette op de Kemmelberg en de inbreng van de Amerikaanse troepen langs de Kemmelseweg brengen je terug naar het hart van de stad. 

Gids: € 105 - groep moet eigen bus voorzien 
(aantal gidsen afhankelijk van de grootte van de groep)

Duur: 3 uur

  • Proeven van Ieper en omgeving

  • Delicatessenprocessie

We toeren rond in het mooie landschap van het Ieperse Ommeland en verwennen je met enkele lekkernijen van bij ons. De gids vertelt je leuke historische weetjes over de bezienswaardigheden. We stoppen in Langemark bij een artisanale chocolatier. We proeven ook van verschillende kaassoorten vergezeld van een Passendalebier in de Oude Kaasmakerij. We maken in Heuvelland kennis met een authentieke Vlaamse wijnboer. Op deze manier leer je Ieper en omgeving eens kennen vanuit een andere hoek. Eens proberen?

Prijs: € 13,95/pp voor de verschillende snacks

Gids: € 140  - groep moet eigen bus voorzien  
(aantal gidsen afhankelijk van de grootte van de groep)

 

Duur: 4 uur

Praktisch: niet op zon- en feestdagen

  • Piconroute - NIEUW

Tijdens de tocht leren jullie verschillende soorten bereidingen met Picon kennen en vernemen jullie ook een stuk van de geschiedenis van het brouwsel. Telkens krijgen jullie een degustatie aangeboden met een stukje cultuur.

Meer info: www.piconroutes.com

  •  Rondrit wederopbouw - NIEUW

De Eerste Wereldoorlog liet Ieper en de omliggende omgeving volledig vernield achter. Vol goeie moed begonnen de Ieperlingen aan het ruimen van het
puin en de eerste steenlegging van hun verwoeste stad. De gids gaat mee met uw bus en toont u plekjes waar de wederopbouw een impact had op de omgeving.

Gids: € 105 - groep moet eigen bus voorzien
(aantal gidsen afhankelijk van de grootte van de groep)

Duur: 3 uur