20200427_-c-toerismeieper_8341_2bis.jpg

Met Madam Vélo op fietsvakantie in de Westhoek

5
feb
2024

“Onze fietscommunity leeft en het is fijn om te zien hoeveel mooie vriendschappen er al uit ontstaan zijn.”

Fietsen in groep heeft veel voordelen. Dat ervaren de fietsende vrouwen van Madam Vélo elke keer als ze er samen op uit trekken. Na een stevige fietstocht in de Westhoek vertellen Sophie, Sofie, Sarah, Maeike en Mieke ons met een lekker streekbiertje bij de hand waarom ze zo graag samen gaan fietsen en wat dit voor hen betekent.

Mieke, Maeike, Sarah, Sophie en Sofie voor Vakantiewoning 't Amusement

Dag Sophie, jij richtte Madam Vélo op in 2015. Wat houdt het precies in?

Madam Vélo is een fietscommunity voor vrouwen. Het doel is eenvoudig: meer vrouwen op de fiets krijgen. We organiseren fietsritten, doen mee aan cyclo’s, houden workshops, gaan op fietsreis… Iedereen is welkom, er is geen vereist niveau of zo. We hebben een toffe fietsoutfit maar niemand is verplicht om die te kopen. Madam Vélo is geen klassieke club met leden en vaste afspraken. Iedereen kiest zelf waar en wanneer ze mee wil fietsen. We moedigen onze dames ook aan om zelf ritten te organiseren door ze te posten in onze Facebookgroep.”

Dat is duidelijk. Zeg nu eens, dames, wat vinden jullie zo leuk aan fietsen?

Sofie: “Ik ben beginnen fietsen omdat ik op mijn veertigste nog alive & kicking wilde zijn. Ik ben er nu veertig en ik blijf fietsen, om ook een gezonde vijftiger te zijn (lacht). Intussen heb ik – gelukkig! – ontdekt hoe leuk fietsen is. Het is een combinatie van vriendschap en je hoofd leegmaken. Fietsen verzet mijn gedachten en brengt rust in mijn kopke. Het geeft mij een gevoel van vrijheid, zeker in de weidse West-Vlaamse velden hier.”

Afgesloten fietsenstalling zorgt voor geruste wielerhartenSarah: “Voor mij is het sociale aspect essentieel. Terwijl je fietst in groep kan je bijpraten. Zo sla je twee vliegen in één klap: sociaal contact en sport. Ik vind het belangrijk om iets te doen voor mijn gezondheid. Fietsen is daar ideaal voor. Ik ga af en toe tot het uiterste en dan voel ik dat ik leef. Ik heb dat nodig.”

Mieke: “Same here: ik vind fietsen een zalige combinatie van afzien en genieten. Ooit fietste ik de Altro de Letras in Colombia, de langste klim ter wereld. Enorm lastig en tijdens het klimmen vroeg ik mezelf meermaals af: ‘waarom doe ik dit toch?’ Maar eens ik de top bereikt had, was het genieten en dan vergeet je die pijn snel. Ik kan het fietsen echt niet missen. Ik plan het bewust in mijn agenda zodat er niks tussenkomt. Op dat vlak vond ik de coronaperiode zalig: plots was er overdag een zee van tijd om te fietsen, bijvoorbeeld in mijn middagpauze. Nu is het weer plannen geblazen maar ik doe het toch want ik weet dat ik niet zo’n aangenaam persoon ben als ik niet kan fietsen… (lacht)”

Een typisch beeld: sportieve fietsers houden halt aan de MenenpoortSophie: “Wat ook zo leuk is aan fietsen, is dat je op allemaal mooie plekken komt waar je misschien anders niet zou komen. In de Westhoek alleen al is er zoveel variatie qua fietsroutes. Je kan fietsen door vlakke polders, over pittige heuvels en door historische steden en pittoreske dorpen. En vergeet zeker niet de vele restanten van de Eerste Wereldoorlog. Het is hier telkens weer een ontdekking.”

Jullie hebben ons bij deze overtuigd om ook te beginnen fietsen, waarvoor dank! Wat maakt het zo bijzonder om in een groep te fietsen met alleen maar vrouwen?

Sarah: “Bij veel vrouwen is er een drempel om bij een fietsclub te gaan. Ze vinden dat het tempo te hoog ligt in een gemengde club en zitten met heel wat vragen. Zeker voor vrouwen die net starten met fietsen is onze community ideaal. Het is een combinatie van technische begeleiding en het sociale aspect.”

De Vredesroute van 45 km loopt langs heel wat herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog

Sophie: “Vergeet ook niet het gastronomische aspect! Ik probeer in elke rit een tussen- of eindstop voorzien waar we iets lekkers eten en/of drinken. Want na de inspanning is er uiteraard tijd voor ontspanning. Dat kan op een zonnig terras zijn, in een authentiek bruin cafeetje of in de vakantiewoning waar we verblijven. Sowieso is het altijd op en top genieten. Het is op die momenten dat er hechte vriendschappen ontstaan.”

Mieke: “Dat kan ik volledig beamen. Wij komen allemaal supergoed overeen. We zijn geen competitieve vrouwenbende die elkaar niks gunnen. We zijn begaan met elkaar. Ik ga alleen maar de competitie aan met mijzelf.”

 

Sofie: “We zijn ook allemaal anders. Ik ben een sprintster terwijl Mieke trager fietst maar beter is op lange afstanden. Dat is prima zo, we weten dit van elkaar en houden er rekening mee.”

Bestaat het risico niet dat er te snel gefietst wordt, doordat niemand wil onderdoen voor de anderen?

Sarah: “Dat zou kunnen, maar niet bij ons. De traagste bepaalt hier het tempo. Samen uit, samen thuis!

Inspiratie opdoen voor de volgende ritSophie: “Bij georganiseerde ritten geef ik altijd het niveau aan. Zo weten de dames waaraan ze zich kunnen verwachten en kunnen ze inschatten of het iets voor hen is. Het positieve aan fietsen in groep is dat het je sneller kan doen rijden doordat je meegetrokken wordt door je voorgangers. Hierdoor kan je makkelijker aan een hoger tempo fietsen met dezelfde inspanning. Wie niet zo snel fietst, kan dan toch een mooie afstand afleggen. Kortom, je medefietsers halen het beste in je naar boven!”

Fietsen jullie altijd in groep?

Sarah: “Ik zit naast Madam Vélo nog in een fietsclub, maar ik fiets ook vaak alleen. Ik heb die soloritjes nodig om helemaal tot mezelf te komen.”

Sofie: “Zeer herkenbaar! Elk jaar op mijn verjaardag doe ik een lange tocht alleen. Een goed moment van zelfreflectie, en ideaal om volledig op mijn eigen tempo te fietsen.”

Mieke: “Ik heb geluk: mijn man fietst ook graag en we trekken er vaak samen op uit. We gaan geregeld op fietsreis en hij kuist zelfs mijn fiets. Ik mag er niet op eigen houtje aan beginnen of hij wordt boos (lacht). Een luxe, ik weet het!”

Na de inspanning is de ontspanning zeer welkom!Sophie: “Met Madam Vélo gaan we ook soms op fietsweekend of fietsvakantie. Dit is ideaal om samen te fietsen en te ontspannen. Ieper en de regio errond is een perfecte bestemming hiervoor. Het is een mooie en gevarieerde fietsomgeving met een ruim aanbod om na het fietsen samen dingen te ontdekken… en te proeven ook natuurlijk (lacht).”

Sophie, heb je nog een laatste tip voor vrouwen die in groep gaan fietsen?

Sophie: “Rustige groepsritten op een vlak of gevarieerd parcours, zoals met Madam Vélo, zijn ideaal als lange duurtraining. Snellere en intensievere trainingen doe je beter in je eentje. Bij een fietstocht in groep is het belangrijk dat je jezelf goed kan inschatten en dat je je niet kapot rijdt. Het belangrijkste is plezier maken, genieten van de omgeving en van de ontspanning na de inspanning!”

 

Bedankt voor dit fijne gesprek, dames. Nog veel fietsplezier in de Westhoek en wie weet komen we elkaar wel eens tegen ergens op de Vlaamse wegen!

Blijf op de hoogte over Ieper
en maak kans op mooie prijzen.
 
 
 
 
 
Je ontvangt 6 mails per jaar.
 
 

Download infobrochure 2024


Download nu