wekelijkse wandeling header

Wekelijkse Wandelingen

Van 8 mei april t.e.m. 20 november 2021 - op zaterdag en op zondag 

Ga elke zaterdag en zondag op stap met een ervaren Ieperse gids. Hij of zij vertelt jou verrassende verhalen over grote gebeurtenissen en verborgen hoekjes in Ieper.
Stel de gids zeker ook vragen tijdens de wandeling!
De wandelingen op zaterdag starten om 17.00 uur. De wandelingen op zondag starten om 15.00 uur.

Schrijf online in en kom tijdig jouw deelnamevoucher ophalen op de dienst voor toerisme in de Lakenhallen.
Het ophalen van de deelnamevoucher kan tot een half uur voor de start van de wandeling. Elke wandeling gaat pas door vanaf 6 betalende deelnemers.

Prijs: 4 euro/pp 

Verblijf je in Ieper met een speciaal arrangement? Controleer bij jouw logies of je gratis meekan met de gids. Jouw hotel of B&B helpt je met jouw registratie of inschrijving.

Ontdek de inhoud van alle wandelingen.

Bekijk ook het aanbod van Bellewaerts vzw, Westhoekgids Erwin Verheyde  en de Palingbeek (hiervoor schrijft u rechtstreeks in bij de organisator van de gidsbeurt) en de Ieperse Avondwandelingen van Natuurpunt.

 

Bestel jouw tickets in de ticketshop

 

Hieronder vind je een overzicht per thema of per maand

Mergelynck Museum - Elke eerste en derde zondag van de maand
Merghelynck MuseumIn dit statige herenhuis op de hoek van de Rijselstraat ontdek je het leven van de 17e eeuw. Mijnheer en mevrouw Merghelynck maakten van deze prachtige woning het eerste museum en wilden hiermee de tijd stilzetten. Ook op vandaag kun je de pracht en praal van de beau monde van toen aanschouwen.

 


Word Lakei of Dienstmeid - Elke zondag van een vakantie
Lakei of dienstmeidBezoek het Merghelynck Museum op kindermaat: de jongsten krijgen een opleiding tot lakei of dienstmeid. Ze leren wat de taken van deze mensen waren, die dag en nacht ter beschikking moesten staan voor mijnheer en mevrouw Merghlynck.

 

 

Vrouwenwandeling - Elke tweede zondag van de maand
DehemVaak raakten vrouwen in de vergetelheid in de geschiedenis. Niet in Ieper!
Een wandeling door de stad vertelt de verhalen en de impact van vrouwen die mee op de barrières van de stad stonden. Ook het dagelijks leven van de volksvrouw komt aan bod.

 

Mysterieus Ieper 
Mysterieus IeperWat je nog niet wist over Ieper, leer je hier. Op verschillende plaatsen gaan deuren open voor wat het publiek normaal niet te zien krijgt!

 

 

 

Ypre ten voeten uit middeleeuws
LakenhallenHet rijke verleden van middeleeuws Ieper: de Lakenhallen, de Sint-Maartenskathedraal, het lapidarium en nog heel wat andere gebouwen uit de vroege Ieperse geschiedenis onthullen hun geheimen voor jou.

 

 

Op en onder de vestingen
SaskamerDe vestingen van Ieper zijn de best bewaarde van België. Hun verhaal begint 10 eeuwen geleden, aan de oevers van de Ieperlee. De vestingen lopen langs de kasteelgrachten, de tenaille van de beer met als blikvanger de passerelle over het vestingwater en bij de Rijselpoort ontdek je de saskamer en het Poortwachtershuis. 

 

Ieper en de Eerste Wereldoorlog
MenenpoortDe gids vertelt over de belangrijkste oorlogsmonumenten van de stad: de Menenpoort, het Iers Kruis en St. Georges Memorial Church zijn blijvende getuigen van het oorlogsverleden. Tussenin brengt de gids het verhaal van de oorlog en maak je kennis met een aantal aspecten van de wederopbouw.

 

 

Ieper en de Tweede Wereldoorlog
Ook de periode 1940 - 1945 verliep woelig voor Ieper. Niet in de mate als de Groote Oorlog, maar wel belangrijk genoeg om ook een monument voor de overledenen van de Tweede Wereldoorlog op de vestingen te plaatsen. 
De rol van de Poolse pantserdivisie in de bevrijding komt uitvoerig aan bod.

1000 jaar Ieper
Een doorgedreven kennismaking met het historische Ieper. De verschillende thema's van het Yper Museum komen in deze stadswandeling terug: het water, de lakennijverheid, Ieper als bisschopsstad,...

Ieper waterstad
Ieper waterstadWater was van goudwaarde voor het middeleeuwse Ieper: het bepaalde de opbouw en de ontwikkeling van de stad. Het traject van de Ieperlee loodst je door de stad en brengt je zelfs tot aan de Verdronken Weiden.

 

 

Bestel jouw tickets in de ticketshop

 

Ypres Reservoir Cemetery

Terugbetaling van tickets gebeurt enkel wanneer de wandeling vanuit onze kant geannuleerd wordt. Dit kan bijvoorbeeld omwille van te weinig inschrijvingen (minder dan 6) of door extreme (weers-)omstandigheden waardoor de veiligheid van de deelnemers in gevaar komt.

Vouchers voor gratis deelname aan een wandeling zijn niet inwisselbaar voor contanten.