bourgondische-toren

Middeleeuwen in Ieper

De middeleeuwse verhalen van Ieper zijn minder gekend, maar zeker de moeite waard om te ontdekken.
Ontdek waar in de stad je de sfeer van deze boeiende en bloeiende Ieperse periode kan opsnuiven.

1. Het Yper Museum

Yper MuseumHet Yper Museum brengt je elf eeuwen Ieper en Westhoek. Je ontdekt er een unieke collectie insignes, kaarten, archeologische vondsten, munten, kant- en handwerk en nog zoveel meer. Kinderen kunnen letterlijk middenin het middeleeuwse Ieper plaatsnemen dankzij de reuzegrote maquette van de stad. De armband met kattenpoot maakt van je bezoek aan het Yper Museum een persoonlijke en speelse belevenis. 

Plan jouw bezoek.

Extra: Ga voor of na jouw bezoek op Kattenjacht. Deze speelse zoektocht in het stadscentrum toont jou zaken die je ook in het museum kan ontdekken. Kostprijs is 2,50 euro per deelnemer en na het spelen ontvang je een cadeautje per aangekochte Kattenjacht. 

Vrolijk, Vrij en Vunzig

  • Tijdelijke tentoonstelling in het Yper Museum
    nog tot 1 december 2024
  • Gratis bij jouw ticket voor het Yper Museum
  • Audioguide (2 euro) met Wouter Deprez
  • Gratis kinderparcours met speurboekje

De middeleeuwen zijn topeeuwen, geen duistere tijden met alleen maar geweld en epidemieën. Het is ook een tijd vol vrolijke narren, vrije geesten en vunzige kluchten.  

In de Vlaamse steden bloeit tussen de 12de en 15de eeuw een rijke stadscultuur op. Ook Ieper beleeft haar hoogdagen. Kom binnen in de middeleeuwse stad! Wouter Deprez leidt je rond. Maak kennis met Richard die zich als Eleanor prostitueert. Ontdek waarom kloosterlingen de mechanische klok uitvinden en vergaap je aan wonderlijke modetrends. 

Extra: bekijk ook de expo Allogoritmique. Een herinterpretatie van het middeleeuwse verhaal door het kunstatelier van De Lovie.

Krijg jij rooie oortjes?

middeleeuwse gidsen

2. Middeleeuwse wandeling op zaterdag

  • Elke zaterdag om 16 uur tussen 1 april en 15 november
  • € 5,00 per persoon

Als Vlaamse stad is Ieper in de periode 1100 – 1400 heel belangrijk geweest op economisch gebied: de stad werd rijk, was bloeiend en dat had heel veel te maken met de laken nijverheid. Op deze wandeling verneem je wat er allemaal rond dat laken te doen was en ook hoe Ieper een kattenstad is geworden. Blikvangers zijn de Lakenhallen, de Sint-Maartenskerk, de vele mooie statige gildenhuizen in het centrum, maar ook enkele typische steegjes. 

Ga mee met de middeleeuwse gids

3. Resten uit de middeleeuwen

Lakenhallen en BelfortNa de Eerste Wereldoorlog werd Ieper volledig opnieuw opgebouwd. De Ieperlingen deden dat trouw aan hun geschiedenis en zorgden er op deze manier voor dat het middeleeuws karakter van de stad naar voren werd geschoven.
De gebouwen zijn dus gebouwd in de 20e eeuw, maar tonen toch de middeleeuwse grootsheid van Ieper aan.

4. Speuren met Siper voor gezinnen

Bezoek je Ieper met jonge kinderen? Dan is de Speurtocht met Siper zeker een aanrader. Op de Ieperse vestingen ga je op zoek naar verschillende prenten gelinkt aan de middeleeuwen en de mooie natuur in Ieper.

Bekijk de praktische informatie

 

 

Blijf op de hoogte over Ieper
en maak kans op mooie prijzen.
 
 
 
 
 
Je ontvangt 6 mails per jaar.
 
 

Download infobrochure 2024


Download nu